Historische stadskaarten van Bergen op Zoom onthuld

18 november 2014 om 00:21
nl
In Bergen op Zoom zijn maandagavond vijf historische kaarten van de vestingsstad onthuld. De kaarten zijn in de achttiende eeuw gemaakt door Franse troepen.
Geschreven door

Nadat de Fransen de vestingsstad in 1747 innamen, maakten ze met de hand gedetailleerde stadskaarten van het gebied. De kaarten waren lange tijd in het bezit van een Britse handelaar, maar zijn kort geleden gekocht door het Markiezenhof in Bergen op Zoom.
Informatie over inname Bergen op ZoomHet museum spreekt over een belangrijke aanwinst. "Omdat ze ons veel meer informatie vertellen dan de kaart die we tot nu toe hebben. Ze vertellen ons veel meer over hoe de vesting eruit zag en hoe de vesting is ingenomen, zoals waar de geallieerde troepen hebben gelegen om deze vesting in te nemen", aldus Mireille Franken van het Markiezenhof.
Eén van de stadskaarten is drie meter breed. De andere vier hebben een iets kleiner formaat.
TentoonstellingHet publiek kan de komende maanden nog een kijkje nemen bij het Markiezenhof om de kaarten met eigen ogen te zien. Daarna worden ze in een archiefkelder opgeslagen, omdat de kaarten vanwege de kwetsbaarheid niet permanent tentoon kunnen worden gesteld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.