Zouteloos verkiezingsdebat in Den Bosch: 'Er wordt van alles geblaat'

18 november 2014 om 00:23
nl
Even leek er maandagavond een beetje vuurwerk te ontstaan in de Verkadefabriek in Den Bosch. Toen Nol Roos, lijsttrekker van de nieuwe Bossche Volkspartij, zich boos maakte over de kosten voor het nieuwe theater in de stad. "Als er geen grote gezelschappen meer willen komen, dan blijven ze maar weg. We zijn er niet voor het geluk van mensen in maillots."
Geschreven door

PvdA-lijsttrekker Jeroen Weyers vond het jammer dat Roos geen waardering had voor mensen in maillots. "Maar u wilt een dorpshuis, we zijn geen Veghel, we zijn de hoofdstad van Brabant."
De vernieuwing van het Theater aan de Parade in Den Bosch is al lang een heet hangijzer in de stad. De verdeeldheid in de raad over het nieuwe theater bleek opnieuw tijdens het verkiezingsdebat, georganiseerd door het Brabants Dagblad. Maar het was helaas ook het enige momentje in een verder oersaai debat. En dat lag niet alleen aan de elf lijsttrekkers, maar zeker ook aan de onderwerpkeuze.
Geen daadkrachtDe politiek in Den Bosch heeft het de afgelopen jaren niet bepaald makkelijk gehad. Meerdere wethouders stapten op. Het nieuwe theater is niet het enige hot item. Een wethouder struikelde bijvoorbeeld over de Bartenbrug, die door allerlei ontwerpproblemen miljoenen duurder is uitgevallen. Het bestuur in Den Bosch werd keer op keer gebrek aan daadkracht verweten.
Maar dit werd in het debat maar zijdelings aangestipt, in plaats daarvan werd gedebatteerd over 'de toekomst van de stad'. Een moment waarop de lijsttrekkers zich verloren in vage algemeenheden en open deuren. Een moment waarop het over van alles ging en dus over niets. Eén van de zwevende kiezers in de zaal stond gefrustreerd op: "Jullie blaten van alles en nog wat. En ik weet het niet." Ook een debat over de bezuinigingen in de zorg, toch geen klein onderwerp, kwam niet uit de verf. De lijsttrekkers lieten zich vooral interviewen in plaats van de degens te kruisen.
Maar het CDA had wuppiesWat dan te vinden van die elf lijsttrekkers? Een theatermaker probeerde er aan het einde nog wat van te maken door elke lijsttrekker even te typeren in een paar woorden. Zo had de lijsttrekker van de SP een kind in haar buik. En had het CDA grappige verkiezingswuppies. Maar daar heeft de Bossche kiezer geen klap aan. En om in de woorden van diezelfde theatermaker te spreken: "De ultieme politicus zat er niet tussen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.