De Harense Smid, het einde van een tijdperk van een typisch Brabants familiebedrijf

18 november 2014 om 09:25
nl
Het doek valt voor het van oorsprong Brabantse bedrijf de Harense Smid. Het bedrijf wordt overgenomen door het Franse elektronicabedrijf BCC. In juli vorig jaar ging het van oorsprong Harense bedrijf failliet, maar maakte later een doorstart onder HiM Retail in Oss. Het einde van een tijdperk van een typisch Brabants familiebedrijf.
Geschreven door

De Harense Smid bestaat al sinds 1827. In dat jaar begon de Harense Jan van Schaijk zijn naam te vestigen als smid. Hij hield zich in het begin vooral bezig met het beslaan van paarden en de reparatie van kachels.
Smid wordt verkoperLater breidde hij zijn activiteiten uit met de verkoop van wasketels, wasborden, fietsen en ploegen. Pas in de jaren 60 van de vorige eeuw werd de smederij opgeheven en ging het bedrijf zich specialiseren in de verkoop van producten. In die tijd ging het vooral om fietsen, gashaarden, handwerktuigen, potten, pannen, serviezen en verlichting.
Die verandering bleek een gouden zet, want niet veel later werd het assortiment uitgebreid met koelkasten, wasmachines en ander witgoed.
Winkels en magazijn in BrabantIn 1978 werd het eerste filiaal buiten Haren geopend. Dat gebeurde in Nuenen. Een jaar later ging de winkel in Tilburg open en daarna volgde Veen.
Vanwege de groei werd besloten om in Oss een magazijn te bouwen. En in 1990 ging het bedrijf de grens over. In België werd de eerste internationale vestiging geopend.
HofleverancierAls kers op de taart van het steeds groter wordende bedrijf werd het in 2003 hofleverancier. Het familiebedrijf kreeg door het predicaat een boost.
Die boost werd benut want de Harense Smid nam in 2004 de witgoedketen Megapool over. 25 nieuwe zaken konden nu de naam de Harense Smid dragen.
In die tijd werd de ambitie uitgesproken om tot de top drie van beste elektronicazaken van Nederland te horen. Die top bestond toen uit Expert, It's en BCC. Om dat waar te maken wilde het bedrijf ieder jaar vijf tot tien nieuwe vestigingen openen.
150 mensen op straatIn 2006 ontstonden de eerste problemen. De overname van Megapool bleek toch niet een goede zet geweest te zijn. 150 medewerkers uit vooral die zaken werden op straat gezet. Vijftien vestigingen moesten de deuren sluiten.
En ook de economische crisis ging niet aan de Harense Smid voorbij. Door de crisis hielden de consumenten hun hand op de knip. Het bedrijf moest in 2012 gaan snijden in de kosten. Op dat moment waren er nog 45 zaken in Nederland en twee in België.
Dat 'snijden in de kosten' betekende uiteindelijk dat dertien zaken de deuren moesten sluiten. Dat gebeurde voornamelijk in het noorden van het land. Ruim 130 personeelsleden konden op zoek naar een nieuwe baan.
FaillietHet sluiten van die dertien zaken bleek fataal te zijn voor het bedrijf. Faillissement werd aangevraagd, maar de hoop werd gevestigd op een doorstart. 460 mensen kwamen op straat te staan.
Die doorstart kwam er en 300 banen werden gered. De Harense Smid ging samen met Micro-Elektro verder dat op dat moment eigenaar was van It's Electronics.
BCC neemt overZowel de Harense Smid als Micro-Elektro gingen onder hun eigen naam verder. In augustus vorig jaar voegden de twee hoofdkantoren zich bij elkaar in het kantoor van de Harense Smid in Oss onder het moederbedrijf HiM Retail.
Een lange geschiedenis van een typisch Brabantse winkelketen komt ten einde. De Franse elektronicagigant BCC neemt een deel van de keten over. Daarmee verdwijnt de naam de Harense Smid voorgoed uit het straatbeeld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.