Video

Smerigste wc langs de snelweg is van tankstation Steelhoven langs A59 in Den Hout, volgens ANWB-test

18 november 2014 om 18:28
nl
De smerigste wc die er in Nederland langs de snelweg is te vinden, staat in Den Hout. Dat meldt het tijdschrift Kampioen van de ANWB. "Als de nood niet al te hoog is, kun je daar beter een dot gas geven en doorrijden tot de volgende pomp", luidt het advies van de ANWB.
Geschreven door

De automobilistenbond onderzocht vijftig potten in tankstations langs de snelweg. Die van tankstation Steelhoven langs de A59 in Den Hout haalde de laagste score.
'Neus dicht, snel plassen en door'Ook de mensen die even een plaspauze bij het tankstation nemen, klagen over de toiletten. ''Het stinkt hier verschrikkelijk naar poep'', klaagt een vrachtwagenchauffeur.'' Een vaste klant bij de wc's roept: ''Nu valt het nog mee omdat de wc's net schoongemaakt zijn. Normaal ligt hier ook overal rommel en drijft de poep nog in de pot. Dan is het neus dicht, snel plassen en door.''
Een automobilist die regelmatig een sanitaire pitstop maakt, vindt het allemaal wel meevallen. ''Dit ziet er nog redelijk uit. Ik heb ze slechter gezien. Maar het verschil tussen slecht en heel slecht is maar klein.''
Dames-wc's schonerUit het onderzoek van de ANWB bleek verder dat damestoiletten over het algemeen schoner zijn dan de heren-wc's. Zeven van de acht vieze wc-brillen die de ANWB tegenkwam, waren op een herentoilet.
Ook de meest vieze kranen zijn te vinden bij de heren en dat is volgens de ANWB zorgelijker. Uit het onderzoek bleek dat kranen gemiddeld meer bacteriën bevatten dan wc-brillen en deurklinken.
Tip is om een papiertje te gebruiken waarmee je de kraan open en dicht draait. De allerschoonste wc in een tankstation in Nederland is te vinden in Uitgeest.
Hygiëne verbeterdHet schoonste Brabantse toilet is dat van tankstation Hondsiep in Haps. Het tankstation staat op de derde plek in de lijst, terwijl het in 2008 in het onderzoek naar voren kwam als een van de smerigste toiletten van Nederland.
Het is niet het enige tankstation dat de toiletten veel beter schoonmaakt. Sinds het onderzoek in 2008 is de hygiëne van de gemiddelde wc in pompstations stukken verbeterd, zo concludeert de ANWB.
Blij met feedback"Helaas kwam het toilet niet goed uit de test", zegt Jorinde Nieuwenhuis, woordvoerster van Texaco. Of het toilet daadwerkelijk zo vuil was, is moeilijk voor haar om te beoordelen. "Op de momenten dat de mensen van de test langskwamen, is er geconstateerd dat het niet schoon was. We gaan er nu zeker voor zorgen dat het toilet extra wordt schoongemaakt." De woordvoerster vertelt sowieso blij te zijn met de feedback van de ANWB. "De staat van de toiletten vinden we heel belangrijk. Het is een reden voor mensen om te stoppen bij ons."
Speciale toilettenVolgens Nieuwenhuis heeft zo'n zes procent van de Nederlandse tankstations van Texaco inmiddels speciale, moderne, schone toiletten waarvoor mensen 50 cent moeten betalen. Ze krijgen dan een coupon die 50 cent korting geeft op een product in het winkeltje, zoals een kop koffie. "Maar uiteraard moeten alle wc's goed schoon zijn", aldus de woordvoerster. Steelhoven heeft nog niet zo'n speciale wc.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.