Hagelstenen als tennisballen, straten, garages en tunnelbak ondergelopen

EINDHOVEN - Het noodweer heeft zondagnacht voor veel schade gezorgd. Er kwamen meldingen binnen over ondergelopen garages en tunnelbakken in Oss en Rosmalen. Ook vernielden hagelstenen kassen in Mariaheide.
Dat het tekeer ging zondagnacht, bewezen de talloze foto's die de redactie van Brabanders ontving. Het bleek een nacht van uitersten. Terwijl hagelstenen zo groot als tennisballen uit de hemel vielen, voerden de weergoden een ware lichtshow op.


Beeld: Harold van Esch

Er was ook veel wateroverlast. Zo hielden de inwoners van Grave het niet droog. Volgens de politie liep een aantal woningen in de omgeving van het centrum onder water. Op sommige plaatsen stond het water vijftien centimeter hoog.Ook in Oss was het hommeles. Daar liep het stadscentrum onder water. Bovendien rukte de brandweer uit voor daken die het leken te begeven door het gewicht van het water. Verder liepen garages onder een flatgebouw aan de Professor Regoutstraat onder water.


Beeld: Malou Nijs


In het naburige Rosmalen liep daarnaast de tunnelbak onder het spoor vol met water. De brandweer zette de straat uit veiligheidsoverwegingen af voor verkeer. Daarnaast kwamen in Rosmalen en Den Bosch putdeksels los te liggen door het water.

Elders in Brabant zorgden hagelstenen 'zo groot als eieren' voor problemen. In Mariaheide gingen plantenkassen kapot. Ook vernielden de stenen de daken en auto's, zo tipte een lezer ons.A4 bij Steenbergen dicht
Intussen blijft de problematiek aanhouden. De A4 bij Steenbergen werd maandagochtend afgesloten door wateroverlast.

Overal vanuit Brabant stromen de schademeldingen binnen. Het gaat om waterschade, maar ook om kapotte ramen en beschadigde auto's door de enorme hagelstenen. Over de totale omvang van de schade die is ontstaan door het noodweer is op dit moment nog niets bekend.