Duizenden kuikens bij broederij Veldhoven dreigen te verhongeren door vervoersverbod vogelgriep

18 november 2014 om 15:23
nl
De broederijen krijgen geen ontheffing op het vervoersverbod dat momenteel geldt vanwege de vogelgriepuitbraak. Voor directeur Kees Horrevorts van Kuikenbroederij Van Hulst is dit slecht nieuws. Bij het Veldhovense bedrijf worden gemiddeld 250.000 kuikentjes per dag geboren. Die kunnen door het vervoersverbod geen kant op en dreigen te verhongeren. "Dit is gewoon dierenleed."
Geschreven door

Normaal gesproken gaan de kuikens na één dag naar het volgende bedrijf waar ze verder worden grootgebracht.  
DierenleedHet bedrijf van Horrevorts is er niet op ingericht om de eendagskuikens langer dan een dag te houden. De pasgeboren kuikens hebben nu wat voer gekregen maar ze zijn niet veel langer te houden. "Het is verschrikkelijk om die kuikentjes dood te zien gaan", vertelt de directeur. Maar hij kan geen kant op. "Er wordt drie weken gebroed op de eieren en drie weken terug had niemand deze uitbraak aan zien komen."  
Opnieuw overlegDe kuikenbroederijen geven zich niet zomaar gewonnen. De Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders heeft dinsdagmiddag opnieuw gesprekken op het Ministerie over de situatie.
Voor Horrevorts is het ook een financiële tegenvaller. In totaal loopt hij ongeveer 75.000 euro per dag mis. Hierbij komen nog de extra kosten voor het voer en de claims die hij verwacht van de bedrijven die nu geen kuikens aangevoerd krijgen. Hij heeft wel begrip voor de situatie. "We zullen ons er voor nu bij neer moeten leggen."
Meer gevolgenDe kuikenbroederijen zijn niet de enigen die grote problemen ondervinden van het vervoersverbod. Zo blijven de kinderboerderijen in Brabant nog dicht tot woensdag en lopen veel pluimveebedrijven inkomsten mis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.