Staatssecretaris over sexting: ‘Ouders en leraren moeten kinderen waarschuwen, geen taak overheid’ - Omroep Brabant

Staatssecretaris over sexting: ‘Ouders en leraren moeten kinderen waarschuwen, geen taak overheid’

18 november 2014 om 16:32
nl
Ouders en leraren moeten jongeren waarschuwen voor risico's als zij naaktfoto's van zichzelf (willen) versturen naar bekenden via sociale media. Dat vindt staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie stelde dinsdagmiddag Kamervragen over sexting naar aanleiding van de berichtgeving van Omroep Brabant.
Geschreven door

Eén op de vijf Brabantse jongeren zou naaktfoto’s van zichzelf versturen naar bekenden of via sociale media, meldde Omroep Brabant zondag.
‘Geen taak voor overheid’Dekker begrijpt dat jongeren er nog jaren last van kunnen hebben als de foto's onbedoeld online komen, maar hij ziet geen taak voor de overheid om dit aan te pakken.
De ChristenUnie trok dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer aan de bel over deze praktijken. Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers van deze partij noemde het 'een groot en ingrijpend probleem'.
Hij wil dat de overheid het voortouw neemt om het gesprek erover op gang te brengen. Dekker wees erop dat er al een campagne loopt. Hij zal de kwestie wel bespreken met de onderwijssector en betrekken bij het actieplan tegen pesten.
Lopende campagneDekker wees erop dat er al een campagne loopt en op ruim 650 scholen in het voortgezet onderwijs al zeker 95.000 leerlingen bereikt. Hij zal de kwestie nog wel bespreken met de onderwijssector en betrekken bij het actieplan tegen pesten.
Bovendien is volgende week de Week van de Mediawijsheid en kunnen leraren en ouders op mediawijzer.nl informatie over een verantwoord gebruik van nieuwe media vinden.
Niet strafbaarHet sturen van een naaktfoto is niet strafbaar, maar als er sprake is van chantage met deze foto's of grooming, komt het strafrecht wel om de hoek, zei Dekker. In de voorlichting aan jongeren moet er volgens hem ook aandacht voor zijn om een foto niet door te sturen als je die toegestuurd krijgt, maar om die te wissen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.