Video

Gemeenteraadsverkiezingen: VDG grootste in Oss, D66 wint nipt in Den Bosch

19 november 2014 om 23:15 • Aangepast 21 november 2020 om 21:31
nl
SP is niet meer de grootste in Oss. De partij Voor De Gemeenschap (VDG) heeft de gemeenteraadsverkiezingen met 11 zetels gewonnen. SP werd tweede en behoudt 9 zetels. In Den Bosch behaalden vijf partijen 5 zetels: D66, VVD, Bosch Belang, CDA en Rosmalens Belang. D66 haalde met 12,9 procent de meeste stemmen en is daarmee voor het eerst de winnaar in de provinciehoofdstad.
Profielfoto van
Geschreven door

Het gaat in Oss, Den Bosch en Maasdonk om uitgestelde verkiezingen omdat de gemeente Maasdonk wordt opgeheven. De dorpen Vinkel en Nuland gaan per 1 januari 2015 naar Den Bosch, Geffen gaat naar Oss.
Uitslag OssHet opkomstpercentage in Oss wordt geschat op 41,3 procent. De partij Voor De Gemeenschap (VDG) profiteerde vermoedelijk van het goede netwerk dat de partij in de dorpen heeft. Verliezers zijn de PvdA en de VVD. De PvdA hield twee van de vier zetels over, de VVD moest vier van de zeven zetels inleveren.
De overige partijen in Oss:CDA: 7 zetelsD66: 2 zetelsBeter Oss: 2 zetelsGroenLinks: 1 zetel
Den BoschOm zes uur ging het eerste stembureau op het Stationsplein in Den Bosch open. De opkomst in de gemeente was uiteindelijk 40,4 procent. Vijf partijen eindigden dus op vijf zetels. GroenLinks is misschien wel de grootste verliezer in Den Bosch. De partij leverde twee zetels in en kwam uiteindelijk op drie zetels.
De overige partijen:BVP: 3 zetelsSP: 3 zetelsPvdA: 4 zetelsBossche Groenen: 1 zetelOPA: 0 zetels
VDG wint in dorpen OssHet lijkt erop dat de gemeentelijke herindeling de hegemonie van de SP in Oss heeft doorbroken. VDG heeft namelijk veel aanhang in de dorpen. En nu kwam daar dus een nieuw dorp, Geffen, bij.De vreugde bij VDG-lijsttrekker Frank den Brok is groot. "We hadden gedroomd van 10 zetels, nu hebben we er 11. We hebben zo'n groot netwerk in de dorpen. Het is ook goed dat we voor al die dorpen als 1 blok kunnen gaan optreden. Maar we hebben ook in de stad gewonnen."
De SP stond er maar stilletjes bij woensdagavond. "We zijn niet meer de grootste, maar we hebben wel hetzelfde aantal zetels gehouden", zegt lijsttrekker Jan Zoll. "En dat is ook prima. Het zou best kunnen dat de dorpen de SP parten spelen op dit moment, daar moeten we de komende jaren nog flink op inzetten." Of de SP pluche krijgt in Oss, is nog maar de vraag. "We liggen ver uit elkaar, er zal dan nog heel wat water door de Maas moeten", zegt Frank den Brok van VDG.

Wachten op privacy instellingen...


Maasdonk verdwijntDe gemeenteraad van Maasdonk heeft zelf besloten een einde te maken aan de gemeente, die in 1993 werd gevormd. Al jaren leeft het idee dat Maasdonk het met ruim 11.000 inwoners niet op eigen kracht kan. Ook politiek functioneerde Maasdonk niet goed. Afgelopen september nog werd wethouder Jeanne Moon weggestuurd.
Volgens burgemeester Roel Augusteijn van Maasdonk is zijn gemeente nooit echt een eenheid geworden. Hij had in de gemeenteraad te maken met partijen die allemaal voor hun eigen dorp opkwamen, maar niet aan Maasdonk als geheel dachten.
'Doods dorpshart'Hij ziet het als een grote verdienste van de gemeenteraad dat ze het opheffingsbesluit hebben genomen. Augusteijn zei dat in het Omroep Brabant-televisieprogramma Onder Ons. Ondanks dat hij de opheffing van de gemeente zelf heeft gestimuleerd, trekt hij straks toch met weemoed de deur dicht van het gemeentehuis.
"Dat grote gemeentehuis komt leeg te staan en er is nog géén bestemming voor. Er kan straks een doods dorpshart ontstaan en daar maak ik me zorgen over", zo zei de burgemeester.
Terreinwinst voor OssDe inwoners van Nuland en Vinkel brachten hun stem uit voor een nieuwe Bossche gemeenteraad. De inwoners van Geffen richten zich op Oss. "Er is niemand in Maasdonk die daar een traan om laat", zegt burgemeester Roel Augusteijn.
Oss wordt met Geffen erbij groter dan Helmond, en dus de vijfde stad van Brabant. De stad heeft bij gemeentelijke herindelingen vanaf 1994 veel terreinwinst geboekt. Eerst kwamen Berghem en Megen erbij, toen nog onder zware protesten. De latere herindelingen waren vrijwillig. Achtereenvolgens gooiden Ravenstein en Lith ook de handdoek in de ring. En nu dus ook Maasdonk.

Wachten op privacy instellingen...

'Verdeeldheid in Den Bosch'In Den Bosch zijn er diverse hete hangijzers. Zo is er veel verdeeldheid over de vernieuwing van het Theater aan de Parade, stapten meerdere wethouders op en is er onenigheid over de Bartenbrug.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.