Vogelgriep heeft zich niet verspreid: landelijk vervoersverbod ingetrokken

18 november 2014 om 19:00
nl
De vogelgriep heeft zich niet verder verspreid. Het landelijk vervoersverbod wordt ingetrokken. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) maakte dinsdag bekend dat onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uitwijst dat op bedrijven in de omgeving van het getroffen pluimveebedrijf in Hekendorp geen vogelgriep is vastgesteld.
Geschreven door

De NVWA controleerde alle pluimveebedrijven in een straal van tien kilometer rond de besmette kippenboerderij. Twee boerenbedrijven in de directe omgeving bleken maandag al niet besmet te zijn.
Door het vervoersverbod dreigden duizenden kuikens bij een broederij in Veldhoven te verhongeren. Ook werden 20,4 miljoen eieren niet verkocht.
Landelijk vervoersverbod ingetrokkenOmdat de vogelgriep verder niet is aangetroffen, vervalt het landelijk vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel. Dat verbod gold sinds dit weekeinde de besmetting in Hekendorp (gemeente Oudewater) werd vastgesteld.
Het gaat om een vogelgriepvariant (H5N8) die zeer besmettelijk is voor gevogelte en ook overdraagbaar is op mensen die er milde griepverschijnselen van kunnen krijgen. In een straal van tien kilometer rond het besmette pluimveebedrijf blijft tot 18 december wel een vervoersverbod gelden.
'Pak van mijn hart'“Een pak van mijn hart en ik ben erg opgelucht dat er geen nieuwe gevallen van vogelgriep zijn gevonden,” reageert voorzitter Eric Hubers van de vakgroep LTO Pluimveehouderij.
“Maar”, voegt hij toe, “waakzaamheid blijft wel geboden. Het beeld in West-Europa is nog niet stabiel. Pluimveehouders hebben de afgelopen dagen tal van adviezen gekregen over onder meer hygiënemaatregelen en daar moeten we scherp op blijven. Het is niet voor niets, dat de ophokplicht nog een maand van kracht blijft.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.