Gemeente Eindhoven verkoopt Mariënhage-klooster voor één euro aan DELA

18 november 2014 om 19:40
nl
De gemeente Eindhoven gaat het voormalige Mariënhageklooster voor één euro verkopen aan uitvaartonderneming DELA. Het verbouwen en restaureren van het complex aan de Augustijnendreef gaat bijna negen miljoen euro kosten. Dit is veel meer dan de huidige waarde van het pand, dat één van de oudste van Eindhoven is.
Geschreven door

DELA wil het eeuwenoude monumentale gebouw inrichten voor ceremonies, congressen en hotelfaciliteiten. Het Eindhovense bedrijf gaat hierbij samenwerken met conferentiehotel Kapellerput in Heeze.
De plannen hiervoor kwamen in augustus naar buiten. De gemeente heeft hoge verwachtingen van DELAmondo, zoals het project wordt genoemd. Ze rekent erop dat de bouwwerkzaamheden eind volgend jaar beginnen. De start van het Mariënhage nieuwe stijl is gepland voor 2018.
Huidige gebruikers moeten mogelijk verhuizenEen aantal huidige gebruikers moet mogelijk uitzien naar een andere ruimte, waaronder de Eindhovense Studenten Kapel. Hier vinden al ruim dertig jaar oecumenische activiteiten plaats. In dit deel van het pand, aan de Kanaalstraat, zat eerder ook de theateropleiding van Fontys Hogescholen. Het klooster is eigendom geweest van de Orde der Augustijnen.
SubsidiegeldenEr was haast bij om de verkoop mogelijk te maken, omdat de gemeente wilde profiteren van subsidiegelden die de provincie kan verstrekken aan eigenaren van kerken, die een herbestemming krijgen. Ook wilde het college van burgemeester en wethouders dat het uitwerken van de plannen snel zou beginnen.
B en W beseffen dat het niet helemaal volgens de regels is om het complex niet in het openbaar, maar onderhands te verkopen. Toch zijn ze ervan overtuigd dat de gemeenteraad ermee zal instemmen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.