Motorclub Veterans eist vervolging van korpschef politie: 'Het geduld is een keer op'

DEN BOSCH - Motorclub Veterans, met afdelingen in Breda en Sint Agatha, eist dinsdag bij het gerechtshof in Den Bosch dat korpschef Gerard Bouman wordt vervolgd. De motorclubleden vinden dat de topman van de politie en zijn organisatie ten onrechte criminele etiketten op de club plakken, stelt hun advocaat Michael Ruperti.
Leden van de Veterans zijn (oud)-militairen die in het buitenland hebben gediend. Ze onderstrepen dat ze niet crimineel zijn en eisen dat de 'onterechte aantasting van hun imago stopt'.

Vervolgen voor laster, smaad en belediging
De motorclub wil dat het gerechtshof het Openbaar Ministerie (OM) dwingt om Bouman alsnog te vervolgen voor laster, smaad en belediging. Ook eisen de leden de vervolging van de politie als rechtspersoon.

Een eerdere aangifte tegen de politie bij het OM leidde tot niets. Het OM zag geen reden om korpschef Bouman of andere politiemensen zich voor de rechter te laten verantwoorden.

'Geweld niet schuwen'
In een publicatie van 2 april van dit jaar worden de Veterans omschreven als een outlaw motorbende en dat die outlawbendes zich van andere motorclubs onderscheiden door verstoringen van de openbare orde en daarbij geweld niet schuwen. Ook zouden leden van de chapters van deze bendes veel leden kennen die zich met 'zware en ondermijnende criminaliteit bezighouden', zich niet aan de wet houden en een criminele omgeving vormen.

Volgens hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen heeft de politie in de publicatie 'geen onnodig grievende zinsneden opgenomen'.  Ook zijn er niet opzettelijk zaken aangehaald die in strijd zouden zijn met de waarheid.

'Het geduld is een keer op'
"De politie zegt dat uit onderzoek blijkt dat de Veterans zich gedragen als een criminele organisatie", constateert advocaat Ruperti. "Maar keer op keer blijkt dit niet zo te zijn. Toch blijven ze hun beschuldigingen naar buiten brengen. Het geduld is een keer op."

Geweerd bij Veteranendag in Den Haag
Bij de Veteranendag in Den Haag werd de motorclub vorig jaar geweerd. De leden mochten niet met hun emblemen verschijnen bij het evenement omdat de motorclub volgens de politie thuishoort in het rijtje van de Hells Angels, Satudarah en Bandidos. "Het voelt als een draai om de oren, die we niet verdienen", zei coördinator Toine Fraanje destijds. "We worden over één kam geschoren en daar ben ik geen voorstander van."

De uitspraak is op dinsdag 13 oktober.