Versterkingen halen in winterstop is lastige klus voor NAC Breda: de (on)mogelijkheden op een rij

19 november 2014 om 19:08
nl
NAC Breda zit in een lastig parket. De Bredase voetbalclub wil zich in de winterstop versterken, maar wordt in de mogelijkheden beperkt door de regelgeving van de KNVB. NAC staat namelijk onder curatele. Toch wil de club versterkingen, want sportief gaat het niet goed en degradatie kan wel eens de doodsteek worden.
Geschreven door

NAC bivakkeert momenteel in de onderste regionen van de eredivisie. De directeuren Justin Goetzee en Graeme Rutjes spraken daarom onlangs de wens uit om de selectie in de winterstop te versterken. "Daar moeten we heel creatief in zijn", zo zei Rutjes daarover. NAC is door financieel wanbeleid in het verleden namelijk met handen en voeten gebonden.
NAC staat onder curateleHet is voor de huidige beleidsbepalers niet makkelijk om de zware erfenis weg te poetsen. Op commercieel vlak gaat het inmiddels beter, maar sportief gezien staat de zaak nog niet op de rit. Versterkingen in de winterstop, een centrale verdediger en een spits, zijn daarom nodig.
Categorie IGrootste probleem voor de Bredase ploeg is dat het door het Financial Rating System (FRS) in Categorie I zit van de licentiecommmissie van de KNVB. NAC staat onder verscherpt toezicht en werkt met een opgelegd plan van aanpak om structureel weer gezond te worden.
Doordat de club onder curatele staat, mag NAC geen transfersommen betalen bij het halen van nieuwe spelers of leningen aangaan. De Bredase club moet het met de begroting doen die ze bij de KNVB heeft ingediend en houdt zich daar ook aan.  
Daarom zoekt de clubleiding naar andere manieren om versterkingen binnen te halen. Technisch directeur Graeme Rutjes is momenteel druk op zoek. Er circuleren dan ook al wat namen in de diverse media. Maar de echte vraag is momenteel hoe NAC dit gaat betalen. Omdat het begrote spelersbudget weinig ruimte meer biedt, moet NAC op de een of andere manier geld genereren om spelers aan te trekken.  
MogelijkhedenDe mogelijkheden voor NAC om spelers aan te trekken of nieuwe aanwinsten te financieren:
1. BezuinigenDoor in de organisatie te snijden kan NAC geld vrij maken voor versterkingen. Dit lijkt onwaarschijnlijk, want de club snijdt dan niet meer in het vet maar in de spieren. NAC moet juist investeren om meer inkomsten te genereren. Meer sponsors binnenhalen zet meer zoden aan de dijk dan bezuinigen.
2. SpelersfondsExterne geldschieters kunnen NAC helpen door een spelersfonds op te richten. De gekochte spelers die hierin worden ondergebracht, kan NAC dan voor een schappelijke prijs huren. De transferrechten zijn dan niet of slechts gedeeltelijk van de club. Hier zijn veel varianten op mogelijk. Hoewel NAC dit zeker onderzoekt, lijkt de kans hierop klein. De constructies zijn vaak complex en het past niet in de trend die NAC heeft ingezet. De club wil de zaken transparant en helder houden. Bovendien zijn de spelers het kapitaal van de club.
3. Met de pet rond gaanDe club moet op zoek naar nieuwe (grote) sponsors. NAC laat commercieel een stijgende lijn zien, maar grote nieuwe geldschieters zijn voorlopig niet in beeld. Veel waarschijnlijker is het dat NAC bij de huidige aandeelhouders (21, waaronder drie met de meerderheid) aanklopt. Ze kunnen NAC aan het benodigde geld helpen door extra sponsoring. Maar voor een reclame op een billboard of wedstrijdkaartje lopen deze mensen niet warm; als zij dit doen, komt het voort uit clubliefde. Het is dan eigenlijk een soort gift.
Deze mogelijkheid lijkt toch de meeste kans van slagen te hebben, al roepen veel aandeelhouders dat het mooi is geweest. Zij verwijzen door naar de drie grote aandeelhouders die dus eigenlijk eigenaar van de club zijn. Zij zullen over hun (NAC)hart moeten strijken.  
Bovendien zit er een addertje onder het gras. De licentiecommissie van de KNVB eist dat NAC vijftig procent dekking heeft op de kostprijs van een nieuwe speler. Voor een verdediger met een salaris van bijvoorbeeld 100.000 euro, moet 150.000 euro binnen worden gebracht.
4. Spelers hurenTechnisch directeur Graeme Rutjes zal overbodige spelers kunnen huren van andere clubs. Dit zal dan moeten gebeuren voor weinig geld. Met het minimale geld dat nog in het spelersbudget zit. Omdat NAC achterin ervaring zoekt, lijkt dit een lastige opgave. Bovendien zijn spitsen duur. Rutjes zal, zoals hij zelf aangeeft, 'creatief' moeten zijn. Hij kan zich geen miskleun permitteren.
5. Transfervrije spelers halenEen reële optie. Met het bescheiden budget dat de club nog rest, kan NAC spelers aantrekken die geen club hebben of transfervrij mogen vertrekken bij hun huidige team. Met dure spelers kan worden afgesproken dat ze dit jaar minder en volgend seizoen meer salaris krijgen.  
6. Spelers verkopen of verhurenNAC kan ruimte maken in de begroting door spelers te verkopen of te verhuren. Afgelopen zomer zette Graeme Rutjes de spelers Jeffrey Sarpong en Joey Suk al in de etalage, maar geen enkele club hapte toe. NAC zelf liet aanvaller Elson Hooi niet naar Cambuur vertrekken. Keeper Jelle ten Rouwelaar liet een aanbod van PEC Zwolle aan zich voorbij gaan en tekende een nieuw contract bij NAC. FC Groningen schijnt Adnane Tighadouini te volgen.
Keihard werkenOp welke manier NAC de zaken ook gaat aanpakken, één ding staat als een paal boven water: de clubleiding zal de huidige begroting niet overschrijden om spelers te halen. De straffen die de KNVB daarvoor uitdeelt aan clubs in categorie I zijn namelijk niet mals. Van puntenaftrek tot aan het ontnemen van de licentie.  
Het is dus nog allerminst zeker of er in de winterstop versterkingen komen bij NAC. Dat het een zware klus gaat worden, lijkt duidelijk. "We onderkennen dat er wat moet gebeuren", zei algemeen directeur Goetzee een week geleden. "We werken er keihard aan en zullen er alles aan doen om daar ruimte voor te maken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.