Celstraf geëist tegen directeur Veldhovense Groen Invest

19 november 2014 om 13:09
nl
Tegen directeur Frans van der H. (70) van het Veldhovense hardhoutfonds Groen Invest is wegens faillissementsfraude woensdag vier jaar celstraf geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Volgens officier van justitie Ria Huisman heeft de directeur ruim twee miljoen euro inleg van beleggers privé gebruikt en schuldeisers benadeeld. Bovendien werd er belegd zonder vergunning.
Geschreven door

In totaal 5500 beleggers investeerden bijna zeventig miljoen euro in de kweek van robiniabomen in Nederland en het buitenland. Er werd twintig miljoen euro geïnvesteerd, onder andere in ongeschikte grond.
Groen Invest ging in 2009 failliet. De beleggers zijn het grootste deel van hun inleg daarom kwijt. De verliezen van beleggers lopen uiteen van 9000 euro tot soms wel 200.000 euro per persoon. Volgens de curator was Groen Invest vanaf de oprichting gedoemd om mislukken. "Het is helemaal misgegaan", concludeerde de aanklager woensdag.
'Ik heb het prima gedaan'Frans van der H. erkende woensdag dat hij inleg heeft opgenomen maar hij ontkent dat het is gebruikt voor een exorbitante levensstijl. Hij kan zich niet herinneren waar het geld voor werd gebruikt of zegt dat het was bedoeld voor bedrijfskosten. Zo werden gepensioneerde adviseurs zwart betaald. De directeur is zich van geen kwaad bewust. "Ik heb het prima gedaan. Ik zou niet weten wat ik verkeerd heb gedaan", zei hij woensdag bij de rechtbank in Den Bosch.
De verdachte meent dat het faillissement van Groen Invest met opzet is veroorzaakt en onnodig is geweest. Hij kondigde woensdag aan dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de curator door hem aansprakelijk worden gesteld. De rechter doet op 3 december uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.