Video

Tilburgse 'strijdster' (16) op weg naar IS zou zijn gepest en gediscrimeerd: 'Ze was een loner'

19 november 2014 om 14:04 • Aangepast 24 april 2020 om 20:06
nl
Het meisje van 16 jaar oud uit Tilburg dat plannen had om zich in Syrië aan te sluiten bij de islamitische terreurgroep IS, voelde zich op school gepest en gediscrimineerd. Dat blijkt uit een brief die ze een paar jaar geleden aan leerlingen en leraren op het Beatrix College in Tilburg Reeshof zou hebben verstuurd. In de brief uit ze haar frustraties. De school wil niet reageren.
Geschreven door

De Tilburgse havo-scholiere werd begin november aangehouden in Boedapest door het Hongaars Centrum voor Contraterrorisme (TEK) en is vervolgens terug naar Nederland gebracht.
Onder toezichtOp dit moment staan het meisje en haar familie onder toezicht van de Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg. Die onderzoeken hoe het zo ver heeft kunnen komen dat de scholiere plannen had om naar Syrie te gaan.
In zichzelf gekeerdKlasgenoten vragen zich af wat er nu verder gaat gebeuren. Of het meisje ooit nog terugkomt op school. Ze omschrijven haar als in zichzelf gekeerd, niet iemand met veel vrienden en vriendinnen. Maar ze herkennen zich niet in het pesten en het verwijt van racisme.
'Hekel aan Nederland'"Ze heeft daarover drie jaar geleden een brief geschreven aan leraren en leerlingen", vertelt een van de klasgenoten. "Daarin vertelt ze dat eigenlijk iedereen moslim moet worden. En dat ze dit een lelijke rotschool vindt en Nederland een verschrikkelijk land. Dat was me op school ook al duidelijk, ze had een hekel aan Nederland."
HoofddoekIn de brief schrijft het meisje dat medeleerlingen 'lopen te zeiken over mijn hoofddoek'. Ze schrijft over de school die zegt een pestvrije school te zijn: 'Je zou deze school beter racisme in opleiding kunnen noemen.'
Ook stelt ze dat alle maatregelen om pesten tegen te gaan, falen. Volgens het meisje wordt het pesten er alleen maar erger door. Ze doet in de brief een oproep aan iedereen om normaal te doen en ze schrijft dat pesters geen idee hebben hoe het voelt om gepest te worden.
Scholieren van het Beatrix College is gevraagd om niet met de pers te praten. Daarover hebben ook ouders een mail van de school ontvangen. De school is volgens de leerlingen 'bang dat de verhalen een eigen leven gaan leiden.'
'Ze was een loner'Toch willen de scholieren wel praten over het meisje. "Ze was een loner", vertelt een meisje dat bij haar in de klas zit. "Ze staarde vaak voor zich uit tijdens de les, haar boeken gesloten voor haar op tafel. Ik had weinig contact met haar."
ExcusesOok al is de brief ongeveer drie jaar oud, het houdt de scholieren en klasgenoten nog steeds bezig. "We horen heel weinig op school over hoe het nu verder gaat. Komt ze straks weer bij ons in de klas? Of niet?" zegt een van de scholieren. "Ik heb begrepen dat ze nu drie maanden ergens buiten Tilburg wordt gehouden."
'Fanatiek met geloof bezig'Het meisje eindigt de brief met excuses aan alle leraren voor de brief, maar dat ze het wel op moest schrijven 'om haar gevoelens te kunnen uiten.' De klasgenoten vinden het nog steeds een wonderlijk verhaal dat ze op weg naar Syrië was. "Ze was wel heel erg met geloof bezig, veel fanatieker dan haar ouders. Die zijn heel anders, gewone moslims."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.