Video

Koning Willem-Alexander heeft zijn gestolen koordje uit de Gouden Koets weer terug

19 november 2014 om 17:38 • Aangepast 24 april 2020 om 20:07
nl
In de koninklijke stallen in Den Haag heeft de opperstalmeester van het koninklijk huis het veelbesproken koordje uit de Gouden Koets weer terug. Meer dan een halve eeuw geleden nam Cor Priele uit Sleeuwijk het koordje mee naar huis na een brandwacht. Na een uitgebreide briefwisseling met het koninklijk huis keerde het gestolen koordje een paar dagen geleden terug in de Gouden Koets.
Geschreven door

Begin september biechtte Cor Priele in een brief zijn daad op aan de Koning op en bood zijn excuses aan. De excuses werden aanvaard maar de Koning besliste dat het koordje wel terug moest. Een paar dagen geleden was het zover. In een geheim gehouden bezoek werd het koordje officieel overhandigd aan het koninklijk huis.
Van alle blaam gezuiverd Het koningshuis neemt Priele niets kwalijk. Integendeel, er waren zelfs lovende woorden voor het feit dat de drie mannen zich sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw aan hun eigen eed hadden gehouden. Destijds sprak het drietal af nooit en te nimmer het geheim over het meegenomen koordje naar buiten te brengen.
"Uit de gesprekken die we in Den Haag hebben gevoerd, werd ons duidelijk dat de Koning alle correspondentie heeft gelezen en ook dat hij zelf het besluit heeft genomen dat het koordje terug moest."
Leeg plekje in de Gouden Koets Uit onderzoek door de koninklijke stallen bleek inderdaad dat op de plek waar het koordje ooit had gehangen een leeg plekje te zitten. Bij de koets werd dan ook het inmiddels beruchte koordje vergeleken met alle andere versierselen. Het nuchtere commentaar was. "Het koordje is keurig op kleur gebleven."
Koper bood duizend euro De afgelopen twee maanden heeft Priele honderden reacties gekregen op 'het vergrijp' uit zijn jeugd. Mediabelangstelling was er uit binnen- en buitenland. En, er waren ook mensen die het koordje wilden kopen. "Er was er zelfs één, die bood duizend euro. Ik kon en wilde het niet verkopen omdat het niet van mij was."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.