Video

Oranjedames gespannen voor laatste horde richting eerste WK ooit: 'Die Italianen bijten en krassen'

20 november 2014 om 08:48
nl
Nu Guus Hiddinks Oranje beneden alle maat presteert, zijn de voetbaldames de hoop van de natie. Nog één horde moet het Nederlands vrouwenelftal nemen, en dan lonkt het eerste WK ooit. "Ik word tegenwoordig zelfs herkend op straat."
Geschreven door

Slechts drie toeschouwers namen woensdag de moeite naar deze openbare training te komen kijken. Jazeker, ook de dames van Oranje trainen soms besloten, een teken aan de wand. Het vrouwenvoetbal leeft meer dan ooit, ruim 10.000 supporters zullen Oranje zaterdag steunen tegen Italië, een record.
'Nu of nooit'Het doel is helder voor de vrouwen. In een play-off met de Italianen wordt bepaald wie er naar het WK mag. Zaterdag is de eerste wedstrijd in Den Haag, donderdag 27 november de return in Verona. Het is nu of nooit, weet ook Daniëlle van de Donk. "Het is erop of eronder. We moeten eigenlijk winnen om kans te maken op het WK."
Van de Donk is een van de vier Brabanders in de selectie. Bang voor extra druk door de grote publieke belangstelling zijn ze niet. "Laat maar vullen dat stadion", roept Van de Donk. En Maran van Erp, speelster van PSV/FC Eindhoven: "Ik merk dat zelfs mensen van wie je het totaal niet verwacht met die wedstrijd bezig zijn. Die roepen dan: wel winnen hè. Ja, is gewoon leuk."
Herkend wordenDaniëlle van de Donk, wars van enige vorm van mediatraining, merkt het verschil als ze gaat winkelen in Eindhoven. "Ik liep gewoon rond in Eindhoven en dan hoor je: hé, dat meisje voetbalt bij PSV. Allemaal kleintjes, ook jongetjes. Ja, daar sta ik wel van te kijken. Dat is wel veranderd. Het leeft echt."
Geslepen Italiaanse vrouwenMaar goed, winnen van de Italianen is niet zo eenvoudig. Want net als bij de mannen zijn de Italiaanse vrouwen van de geniepige voetbaltrucjes. "Ze zijn geslepen", zegt Kirsten van de Ven. "We moeten het hoofd koel houden." Van de Donk is specifieker: "Ze halen alles uit de kast, die Italianen. Krassen, bijten, haren trekken, vallen en met de scheids bezig zijn. Ja, daar ga je je wel aan ergeren."
De kunst is om dat niet te doen, en voor het eerst het WK te halen. Van de Ven droomt er al jaren over. "Ik droom daar al van sinds ik drie ben. En we hebben nu de kans. Dat moeten we beseffen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.