Creatieve zorgwerkplaats Raakveld gaat na verhuizing op vertrouwde voet verder

19 november 2014 om 18:56
nl
Het is een begrip in Tilburg, creatieve zorgwerkplaats Raakveld. Bij de zorgwerkplaats krijgen mensen met een persoonsgebonden budget (PGB) dagbesteding op maat aangeboden. Na een verhuizing van het Tilburgse Duvelhok naar een oude school aan het Geefhuishof gaan de deelnemers weer met dezelfde energie verder waar ze gebleven waren.
Geschreven door

Begin dit jaar werd bekend dat Raakveld het Duvelhok moest verlaten. Lange tijd was het onduidelijk waar de gemeente de creatieve werkplaats onder ging brengen. Uiteindelijk kon oprichter Zjef Naaijkens met zijn vijfentwintig deelnemers een oude school aan het Geefhuishof betrekken.
Zorg op maatDe zorgwerkplaats biedt dagbesteding op maat. “Wil je schilderen, maar er zijn geen ezels of kwasten, dan zorgt Raakveld dat die er komen”, vertelt rapper Ludo Vandebroek.
Ludo komt zelf al zeven jaar bij Raakveld en maakt onder andere muziek. “Hier kan ik echt mijn talenten ontwikkelen. Ze kijken hier niet naar wat je niet kan, maar wat je wel kan. Dat is zo uniek”, aldus Ludo.
Chaos en liefdeOprichter Zjef Naaijkens ontwikkelde samen met zijn vrouw Loetje een eigen methodiek, die van de chaos en de liefde. “Het is onze eigen aanpak, bij Raakveld gebeuren soms dingen die misschien niet in een draaiboek van minuut tot minuut zijn vastgelegd, maar wij gaan uit van de talenten van onze deelnemers. Er is ruimte voor eigen ontwikkeling, dat vinden wij belangrijk”, aldus Naaijkens.?
Nieuwe locatieHet nieuwe Raakveld is naast een zorgwerkplaats een belangrijke spil in de buurt. Zo kan er iedere donderdag gegeten worden in restaurant ‘De Halve Gare’ met maaltijden die gemaakt worden door de deelnemers zelf.
Een uitgebreide reportage over de verhalen achter de deelnemers van Raakveld is te zien in het Omroep Brabant-programma Onder Ons.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.