Nieuw Máximakanaal bij Den Bosch aangesloten op Zuid-Willemsvaart - Omroep Brabant

Nieuw Máximakanaal bij Den Bosch aangesloten op Zuid-Willemsvaart

20 november 2014 om 07:05
nl
De laatste dam tussen het nieuwe Máximakanaal bij Den Bosch en de Zuid-Willemsvaart is donderdag weggegraven. Onder luid applaus van de aanwezigen en hoorngeschal van de schepen werd de verbinding tot stand gebracht.
Geschreven door

Vermoedelijk nog voor het eind van het jaar varen de eerste schepen over het nieuwe kanaal en hoeven ze niet meer over de Zuid-Willemsvaart door Den Bosch. Het nieuwe kanaal van acht kilometer is bovendien geschikt voor grotere containerschepen. Het nieuwe kanaal wordt op 19 december voor de beroepsvaart geopend.
Zo'n vier jaar werkHet is voor het eerst in 20 jaar dat er in Nederland weer een groot kanaal is gegraven. Het werk heeft ongeveer vier jaar geduurd en heeft 150 miljoen euro gekost.
Even leek er sprake te zijn van vertraging, omdat er een lek bij Berlicum was. Maar dankzij het mooie weer kon het probleem met het weglekkende water sneller worden opgelost dan gedacht.
Testen van sluizenRijkswaterstaat is de komende weken nog bezig met het testen van twee nieuwe sluizen. Koningin Máxima, naar wie het kanaal is vernoemd, is uitgenodigd om het kanaal in maart officieel te komen openen.
Donderdag werd bekend dat de spoorbrug over het kanaal bij Den Bosch vier centimeter te laag is. Rijkswaterstaat verlaagt tijdelijk het waterpeil.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.