Brussel vermoedt vrachtwagenkartel bij onder meer DAF en Scania

20 november 2014 om 14:25
nl
De Europese Commissie vermoedt dat een aantal vrachtwagenbouwers verboden prijsafspraken heeft gemaakt. Als dat wordt bevestigd door onderzoek, dan riskeren de bouwers flinke boetes. Donderdag stuurde Brussel een officiële aanklacht naar de truckfabrikanten. Onder meer DAF in Eindhoven en Scania in Breda worden genoemd.
Geschreven door

Brussel maakte niet bekend om welke truckbouwers het gaat, maar eind oktober berichtte persbureau Bloomberg al dat het zou gaan om DAF, Scania, MAN, Iveco en Renault Trucks. In januari 2011 deed Brussel samen met nationale mededingingsautoriteiten al onaangekondigde inspecties, onder meer bij DAF in Eindhoven en Scania in Breda.
'Groot aantal'Europees Commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) wilde ook desgevraagd niet zeggen om welke fabrikanten het gaat. “De officiële aanklachten gaan op dit moment uit en bedrijven moeten ook de kans hebben zich te verdedigingen”, zei ze tegen persbureau ANP.
Verstager zei wel dat het gaat om ‘een groot aantal’. Het vermeende kartel zou tien jaar geleden op het hoogtepunt zijn geweest, maar nog steeds actief zijn, zei ze. Het kartel zou draaien om grote, zware vrachtwagens.
Hoge boetesBrussel kan bedrijven bij een bewezen kartel boetes opleggen tot tien procent van de totale wereldwijde jaaromzet van de onderneming.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.