Video

Alweer landelijk verbod op vervoer pluimvee vanwege uitbraak vogelgriep in Zuid-Holland

20 november 2014 om 15:39
nl
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft donderdag opnieuw een landelijk vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en strooisel van pluimveebedrijven ingesteld. Het verbod heeft wederom grote gevolgen voor Brabantse pluimveehouders.
Geschreven door

De maatregel is genomen, omdat op een pluimveebedrijf in het Zuid-Hollandse Ter Aar vogelgriep is vastgesteld. De ongeveer 43.000 legkippen op het bedrijf worden geruimd, aldus het ministerie van Economische Zaken.
Vrees voor tekortenDe ZLTO noemt het nieuwe vervoersverbod 'dramatisch' en vreest voor tekorten in supermarkten.
Het is nog niet bekend om welke variant van de vogelgriep het in Ter Aar gaat. De uitslag van het onderzoek daarnaar is waarschijnlijk vrijdag bekend. Ook vier bedrijven die in een straal van 10 kilometer van het besmette bedrijf liggen, worden onderzocht op de aanwezigheid van vogelgriep.
LEES OOK: Vier veelgestelde vragen én antwoorden over de vogelgriep
Onderzoek NVWAHet ministerie van Economische Zaken kondigde zondag ook al voor het hele land een absoluut vervoersverbod voor pluimvee af. Dinsdagavond werd dat vervoersverbod weer ingetrokken.
Onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wees uit dat op bedrijven in de omgeving van het getroffen pluimveebedrijf in Hekendorp geen vogelgriep werd vastgesteld. Honderdduizenden kuikens die bij Brabantse broederijen dreigden te verhongeren door het vervoersverbod werden met het opheffen van het verbod gered.
Vogelshows BrabantDiverse vogelverenigingen in Brabant moesten dit weekend hun vogelshows noodgedwongen annuleren vanwege de uitbraak van de vogelgriep. Dat had onder meer financiële gevolgen voor vogelvereniging ‘Kleur en Zang’ uit Zeeland.
Naast pluimveehouders werden in Brabant ook zo'n tien melk- en rundveehouders getroffen door de vervoersmaatregelen, die werden ingevoerd vanwege de vogelgriep. Welke gevolgen dit vervoersverbod gaat hebben voor Brabant, is nog niet duidelijk.
OphokplichtIn de directe omgeving van Hekendorp blijft tot zeker 18 december een vervoersverbod van kracht. De landelijke ophokplicht voor pluimvee is nog steeds van kracht om de kans op nieuwe besmettingen zo klein mogelijk te houden. Ook mogen er geen vogeltentoonstellingen worden gehouden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.