ZLTO noemt vervoersverbod 'dramatisch' en vreest voor tekorten in supermarkt: ‘Dit kost miljoenen’

20 november 2014 om 16:30 • Aangepast 21 november 2020 om 21:28
nl
De tweede uitbraak van vogelgriep is ‘een groot drama’ voor Brabantse pluimveehouders. Dit zegt Hugo Bens van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO). De pluimveehouder vreest voor tekorten in de supermarkten en zegt dat de schade kan oplopen tot een paar miljoen.
Profielfoto van
Geschreven door

Dat zegt hij in gesprek met Omroep Brabant. ZLTO, dat de belangen van de boeren in Zuid-Nederland behartigt, was in eerste instantie blij dat de uitbraak van de vogelgriep beperkt bleef tot één bedrijf.
Nu de griep is geconstateerd bij een tweede bedrijf in Zuid-Holland, nemen de zorgen weer toe. “We weten nog niet of het om hetzelfde virus gaat, maar laat duidelijk zijn dat dit geen goed nieuws is”, verzucht Bens.
Gevolgen Brabantse pluimveehoudersStaatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) kondigde donderdag opnieuw een landelijk vervoersverbod af voor pluimvee, eieren, pluimveemest en strooisel van pluimveebedrijven.
Het verbod heeft wederom grote gevolgen voor Brabantse pluimveehouders. “We hebben even mogen ademhalen, maar gaan nu weer het bad in”, spreekt Bens teleurgesteld. Het werk van meer dan 8000 mensen ligt nu weer stil, meldt de pluimveehouder.
LEES OOK: Vier veelgestelde vragen én antwoorden over de vogelgriep
'Enorme tegenvaller'“Er zal weer voer moeten komen voor de dieren die nu nergens naartoe kunnen. Dat gaat ook centen kosten”, licht hij toe. “Of het tweede verbod gevolgen heeft voor de consument is nog niet zeker, maar het kan zomaar dat er maandag tekorten zijn in de supermarkt.”
De tweede uitbraak van vogelgriep noemt Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland, een ‘enorme tegenvaller’. Juist nu veel bedrijven nog bezig zijn met 'terug naar normaal'. De gevolgen zijn volgens hem nog te overzien als blijkt dat het gaat om een minder besmettelijke variant van het virus.

Wachten op privacy instellingen...

'Houden ons hart vast'Uitsluiting daarover is pas vrijdag te verwachten. De maatregelen zijn dan veel minder ingrijpend. “Maar we houden ons hart vast'', aldus Hubers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.