Tien en zes jaar celstraf voor tweetal dat advocaat Marcel Senders uit Waalre wilde vermoorden

21 november 2014 om 15:20
nl
Patrick de J. (29) uit Mierlo heeft vrijdag tien jaar celstraf gekregen voor de liquidatiepoging op advocaat Marcel Senders uit Waalre. Plaatsgenoot Carlo W. (27) moet vanwege zijn betrokkenheid bij de aanslag zes jaar de cel in. Dat heeft de rechter in Den Bosch besloten. Senders ontsnapte vorig jaar in februari aan de dood toen hij bij zijn huis werd beschoten.
Geschreven door

De J. en W. hebben aangekondigd in beroep te gaan tegen de straf.
Gerwin D. (24), de derde verdachte, is vrijgesproken van betrokkenheid bij de aanslag, maar werd wel veroordeeld voor verboden vuurwapenbezit en handel in vuurwapens. D. kreeg twaalf maanden cel opgelegd, waarvan vier maanden voorwaardelijk.
BewijsHet is volgens de rechter bewezen dat Patrick de J. uit Mierlo schoten op Senders heeft gelost. Een belangrijk bewijsstuk tegen Patrick de J. is het DNA-materiaal op de gebruikte vluchtfiets en een kogelhuls.
Deskundigen verschilden van mening over de bruikbaarheid van het spoor op de huls. De samenhang tussen een DNA-bewijs op de huls en de fiets en het feit dat dezelfde schotresten op de fiets en de kogelhuls zitten, maakt het spoor toch bruikbaar in de bewijslast, stelde de rechter vrijdag.
Ook de medeplichtigheid van de Mierlose Carlo W. acht de rechter bewezen. De J. dumpte zijn fiets na de aanslag in een ven, die enkele minuten later door getuigen werd aangetroffen. De schutter vluchtte uiteindelijk met een auto, die werd bestuurd voor W.
LiquidatiepogingJustitie eiste vorige maand tien jaar celstraf tegen de drie verdachten uit Mierlo. Omdat De J. de schoten loste, verdient hij volgens de rechtbank de hoogste straf. D. zou een fiets hebben gestolen en die hebben klaargezet in de buurt van de liquidatiepoging, maar volgens de rechtbank is er verder onvoldoende bewijs voor zijn betrokkenheid bij de moordpoging.
Justitie noemde de poging tot liquidatie een 'kille afrekening'. "Het mag een wonder heten dat Senders niet is geraakt. Het was een zeer gericht schot op de vitale delen van het lichaam", zei de officier van justitie tijdens de zitting in oktober. De advocaat is volgens de rechtbank net op het juiste moment weggedoken.
Senders was vrijdag niet zelf bij de uitspraak aanwezig.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.