Treinverkeer gestremd? Luuk Veelenturf uit Eindhoven bedenkt oplossing voor dienstregeling

21 november 2014 om 08:00
nl
"Tududung. Dames en heren. De Intercity naar Den Bosch rijdt wegens onbekende oorzaak niet verder." Van deze mededeling worden treinreizigers doorgaans niet vrolijk, maar ze krijgen er toch dikwijls mee te maken. Als het aan Luuk Veelenturf uit Eindhoven ligt, is er in geval van storingen en vertragingen toch treinverkeer mogelijk.
Geschreven door

Bij een versperring van het spoor moet de NS een nooddienstregeling in werking laten treden. Maar om uitgevallen treinen of trajecten op te vangen, moeten de koppen van NS-mensen bij elkaar worden gestoken. Dat kan simpeler, vindt Luuk Veelenturf.
Computer brengt de oplossingDe Eindhovenaar promoveert vrijdag aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. "Het is handiger om een rekenprogramma daarop los te laten. De computer kan al het werk doen", legt bedenker Veelenturf uit. De computer kan al binnen 45 seconden met een oplossing komen.
Het rekenprogramma van Veelenturf heeft veel voordelen voor de reiziger. Niet alleen krijgen ze sneller een vervangende trein, ook verbetert het programma de informatievoorziening. "Reizigers weten sneller waar ze aan toe zijn en welke trein ze als alternatief kunnen nemen. Onduidelijkheid is iets waar ze een hekel aan hebben."
Chinees treinverkeer Het is de vraag of de NS het rekenprogramma van Veelenturf gaat invoeren. Eerst moet nog aanvullend onderzoek worden gedaan. Het rekenmodel van de Eindhovenaar wordt binnenkort wel losgelaten op het Chinese hogesnelheidsnet. Daar staan treinen bij verstoringen vaak stil totdat de verstoring voorbij is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.