Hanneke (12) krijgt lintje nadat ze in actie kwam tegen kanker: 'Genoeg mensen gestorven' - Omroep Brabant
Video

Hanneke (12) krijgt lintje nadat ze in actie kwam tegen kanker: 'Genoeg mensen gestorven'

20 november 2014 om 18:10
nl
Eerst reageerde Hanneke Riem uit Veghel een beetje beduusd toen ze donderdagmiddag een raadszaal vol familie betrad. Ze was met een smoes naar het gemeentehuis gelokt en wist van niets. Maar toen Hanneke besefte dat het om een kinderlintje ging, kwamen de tranen. Hanneke voerde actie voor KWF Kankerbestrijding, nadat haar 10-jarige zusje Karlijn leukemie had gekregen.
Geschreven door

Inmiddels gaat het best wel goed met Karlijn, zegt haar moeder. "We ronden het proces nu af en zijn erg blij dat ook Hanneke dit heeft kunnen verwerken. In maart wordt Karlijn officieel genezen verklaard."
Boos en verdrietigHet gezin Riem voelde zich knap machteloos toen Karlijn ziek werd. "We waren allemaal erg boos en verdrietig", vertelt Karlijn. "Ik weet er zelf eigenlijk niet zoveel meer van, maar als ik de verhalen hoor en hoe Hanneke zich voelde, het was wel heftig allemaal." De familie kreeg een nieuwe klap toen oom Jos van Hanneke en Karlijn aan kanker overleed.
Op een avond besloot Karlijn dat het genoeg was. "Ik was op mijn kamer en deed het raam open en keek naar buiten. En toen vond ik dat er genoeg mensen waren gestorven."
Cupcakes en kilometersHanneke bakte cupcakes, verkocht kaarsen en liep de Nijmeegse Vierdaagse. "Dat was soms wel zwaar, maar een hele eer." Hanneke haalde ruim 1600 euro op voor het KWF.
Zus Karlijn is apetrots. "Het is niet alleen voor mij, maar voor iedereen met kanker. Ik heb tranen in mijn ogen en dat heb ik nooit, dus weet ik dat ik het fantastisch vind voor Hanneke. Omdat ik moet huilen en dat doe ik nooit."
Nog twee kinderlindjesDe gemeente Veghel vereerde donderdag nog twee andere jongeren met een kinderlintje. Ellen van der Aa kreeg een lintje voor haar werk voor het kinderkoor in Boerdonk. Caro Vilier omdat ze zich inzet voor Jong Nederland in Boerdonk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.