Vogelvereniging De Edelzanger uit Drunen baalt: zangwedstrijd gaat niet door vanwege vervoersverbod

20 november 2014 om 19:43
nl
Opnieuw heeft het vervoersverbod voor pluimvee gevolgen voor vogelshows in Brabant. Vogelvereniging De Edelzanger uit Drunen heeft noodgedwongen een streep moeten zetten door de vogelzangshow van de ‘schamalijsters’, dat zaterdag zou worden gehouden. Dat laat voorzitter Henk Jansen donderdagavond weten aan Omroep Brabant.
Geschreven door

De vogelshow die in hetzelfde weekend gepland staat, gaat vooralsnog wel door. Maar Jansen maakt zich wel ernstig zorgen of het allemaal wel doorgaat. “We houden ieder moment rekening met slecht nieuws vanuit het Ministerie. Als we de show moeten annuleren, zal dat financieel een groot fiasco worden”, verzucht de voorzitter.
'Vogels gelukkig' al vervoerd'Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) kondigde donderdag opnieuw een landelijk vervoersverbod af voor pluimvee, eieren, pluimveemest en strooisel van pluimveebedrijven. Daardoor kunnen de schamalijsters, vogels die in Zuid Oost-Azië voorkomen, niet vervoerd worden.
De 600 vogels die tentoongesteld worden op de vogelshow, zijn ‘gelukkig’ al naar Partycentrum De Remise in Drunen gebracht. Het vervoersverbod werd ingesteld omdat donderdag op een pluimveebedrijf in het Zuid-Hollandse Ter Aar vogelgriep is vastgesteld. De ongeveer 43.000 legkippen op het bedrijf worden geruimd. [YouTube:body:http://youtu.be/Iml7V1L14TE]
Geen contactIn Helmond houdt vogelvereniging Helmonds Kleur ’56 dit weekend ook een vogelshow. De club was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar.
De door vogelgriep getroffen pluimveebedrijven in Ter Aar (Zuid-Holland) en Hekendorp (Utrecht) hebben voor zover dat nu bekend is geen direct contact met elkaar gehad. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag laten weten na een eerste onderzoek. Ter Aar en Hekendorp liggen ongeveer 15 kilometer uit elkaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.