Video

Noodweer, overstroomde rivieren en dijkdoorbraken in Sleeuwijk, gelukkig was het maar een oefening

21 november 2014 om 00:24 • Aangepast 21 november 2020 om 21:28
nl
Waterschap Rivierenland deed donderdagavond alsof de Maas flink overstroomde door noodweer. De dijken in het Land van Heusden en Altena kregen het zwaar te verduren en stonden op sommige plekken op doorbreken.
Profielfoto van
Geschreven door

Dat was in ieder geval het scenario voor de medewerkers en vrijwilligers van het waterschap tijdens de jaarlijkse hoogwateroefening. In het land van Heusden en Altena gingen zo'n veertig dijkinspecteurs op pad.
'Lastig maar spannend'"Het is de eerste keer dat we 's avonds in het donker oefenen. Dat is toch een stuk spannender dan overdag maar het is ook een stuk lastiger om de schades te vinden", vertelt Dennis van Strien, die normaal gesproken muskusratten vangt voor het waterschap.
De schades die gevonden worden tijdens de oefening zijn natuurlijk niet echt. Iedere patrouille moet op zoek naar paaltjes met daarop foto's van de zogenaamde schade. "Een soort speurtocht voor volwassenen", lacht Van Strien. "Maar het is wel belangrijk dat we het doen, want als we in een echte situatie een schade missen, dan kan het binnen enkele uren rampzalige gevolgen hebben."

Wachten op privacy instellingen...

Echte scheurenOp de dijk richting Andel staat een bordje met daarop scheuren in de asfaltweg die bovenop de dijk ligt. "Nu is het niet echt, maar in '95 zaten er echte scheuren en die zag je met het uur breder worden", herinnert Kees de Haan zich.
De oud-waterschapmedewerker is sinds twee jaar met pensioen, maar die overstroming vergeet hij niet snel meer. "We waren vierentwintig uur per dag bezig met het controleren van de dijken. Vooral toen de Bommelerwaard werd geëvacueerd en iedereen in colonnes over de brug Brabant binnenkwam, was spectaculair."
Het waterschap Rivierenland oefent jaarlijks met hoogwaterscenario's. In heel het rivierengebied van de Rijn en Maas deden de afgelopen dagen ruim driehonderd medewerkers actief mee aan de oefening.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.