Kippenboer Andy Siemons uit Roosendaal kan duizenden eieren niet meer kwijt door vervoersverbod

21 november 2014 om 10:59 • Aangepast 24 april 2020 om 20:12
nl
Kippenboer Andy Siemons uit Roosendaal heeft deze week zijn productie stil moeten leggen vanwege het vervoersverbod. Duizenden eieren beginnen zich op te stapelen. “Ik kan de eieren haast niet meer kwijt. Als dit zo blijft, moet ik vrezen voor mijn bedrijf”, vertelt de kippenboer in gesprek met Omroep Brabant.
Geschreven door

Vanwege de uitbraak van de vogelgriep moeten alle pluimveebedrijven tijdelijk dicht, om zo het virus onder controle te krijgen. Ook zijn bedrijf met honderdduizend kippen. “We begrijpen dat dit noodzakelijk is, want het is niet niks. Maar het blijft vervelend, want ik blijf hier zitten met al die eieren”, legt de boer uit.
'Hoop dat het hierbij blijft'Siemons was opgelucht dat de uitbraak van de vogelgriep bij één bedrijf bleef, maar toen de vogelgriep ook bij een tweede bedrijf werd geconstateerd, begon hij zich ernstig zorgen te maken. “Laten we hopen dat het nu hierbij blijft en we zondag weer kunnen vervoeren”, verzucht hij.
Het eerste vervoersverbod vanwege vogelgriep kostte ongeveer 350 pluimveebedrijven in Brabant 1,2 miljoen euro aan misgelopen inkomsten. Dat kwam omdat 20,4 miljoen eieren niet vervoerd en verkocht konden worden. Hoeveel de schade nu bedraagt, is nog niet te zeggen.
LEES OOK: Vier veelgestelde vragen én antwoorden over de vogelgriep
Uitbraak een 'drama'De tweede uitbraak van vogelgriep is 'een groot drama' voor Brabantse pluimveehouders. Dit zegt Hugo Bens van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO). De pluimveehouder vreest voor tekorten in de supermarkten en zegt dat de schade kan oplopen tot een paar miljoen.
Vrijdag werd bekend dat op een bedrijf in het Overijsselse Kamperveen de derde uitbraak van de vogelgriep is geconstateerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.