Asielzoekers mogen geen alcohol meer bezitten op terrein Maashegge in Overloon
De burgervader zegt erg geschrokken te zijn door de massale vechtpartij die woensdagnacht bij het centrum was. Daarbij waren volgens hem in ieder geval Syriërs en Eritreeërs betrokken, zoals eerder werd gesuggereerd.
De ruzie ontstond door geluidoverlast en een hierop volgende woordenwisseling. Afkomst en religie speelden geen rol. Er zijn dan vooralsnog geen plannen om naar de samenstelling van bevolkingsgroepen in het asielzoekerscentrum te kijken.
Bewoners kochten alcoholDe vechtersbazen waren wél onder invloed van alcoholische dranken. De asielzoekers waren daarmee niet in overtreding, want zij mochten de dranken zelf kopen. Wekelijks krijgt een gezin zestig euro om zelf eten en drinken aan te schaffen.
"De mensen hier hebben een vast bedrag te besteden om zelf voor eten te zorgen. Diegenen die van een glaasje bier houden, namen dat mee. Dat was op zich geen probleem", aldus Van Soest.
Maatregelen getroffenVanwege de vechtpartij, waarbij vijftien gewonden vielen, heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) met de politie en gemeente maatregelen genomen. Dit betekent met name dat asielzoekers geen alcohol meer mogen bezitten.
Verder liet het COA donderdagnacht een klein zestigtal asielzoekers overbrengen naar vier andere locaties in Nederland. Op die manier probeerde de organisatie het conflict te sussen.
'Adequaat gehandeld'Het COA is verantwoordelijk voor de maatregelen op het terrein van het asielzoekerscentrum. Daarbuiten, als het de openbare orde betreft, speelt de gemeente pas een rol.
"Het COA en de politie hebben hierbij adequaat gehandeld", aldus Van Soest. Hij verwacht dan ook niet dat verdere maatregelen noodzakelijk zijn.
'Domper voor asielzoekerscentrum'De burgemeester noemt de ruzie wel een flinke domper. "De ontwikkelingen hier zijn over het algemeen namelijk goed. Er zijn gezinnen met kinderen die hier naar school gaan in de dorpen."
Van Soest ontkent dan ook dat er meer aan de hand is. "Alles wijst erop dat het een incident is. Dit is nog nooit zo voorgekomen hier."
Ook raad wil geen maatregelenBehalve het college lijkt ook de gemeenteraad op korte termijn niet te zinspelen op maatregelen. Het CDA en de Lokale Onafhankelijke Fractie, twee van de drie grootste partijen, kijken nu nog de kat uit de boom. "Bij iedere club zijn er raddraaiers, dus ook bij asielzoekers. Pas als er nog een incident is, gaan we erover overleggen", zegt Twan Stiphout van het CDA.
Willem van Haren van de Lokale Onafhankelijke Fractie ziet ook nog geen reden tot handelen. "Voor zover ik kan beoordelen, hebben de gemeente en de politie juist opgetreden." Van Haren vindt dan ook niet dat zijn partij nu maatregelen hoeft te nemen. "Ik vind het overdreven om de asielzoekers terug te sturen, maar ze mogen best op de vingers worden getikt."
Boxmeer informeert omwonendenDe gemeente Boxmeer informeert omwonenden van het asielzoekerscentrum schriftelijk over de situatie en de getroffen maatregelen, aldus de politicus. "Ik hoop dat de asielzoekers die er nu nog zitten, een plek in de gemeenschap gaan krijgen."