Speciale Taskforce rolde in 2014 al meer criminele netwerken op dan in voorgaande jaren

21 november 2014 om 16:10
nl
De Taskforce Brabant-Zeeland heeft van januari tot en met oktober dit jaar 23 criminele samenwerkingsverbanden opgerold. Daarmee zet de TaskForce, die de georganiseerde criminaliteit aanpakt, een stijgende lijn voort. In 2012 werden elf bendes opgerold, in 2013 waren dat 21. Dat blijkt uit antwoorden op vragen over de begroting Veiligheid en Justitie.
Geschreven door

De taskforce werd begin dit jaar uitgebreid van de vijf grootste Brabantse steden naar alle gemeenten in Noord-Brabant en Zeeland. De politie, Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst, ministerie van Veiligheid en Justitie en het Openbaar Ministerie werken hierin samen. Zij pakken vooral de hennepteelt, productie van synthetische drugs en outlaw motorcycle gangs aan.
HennepruimingenHet ministerie van Veiligheid en Justitie meldt ook dat het aantal ontmantelingen van hennepkwekerijen constant blijft (ongeveer duizend). Dit jaar zijn er wel meer hennepplanten geruimd.
Verder heeft het Afpakteam Brabant Zeeland tot en met oktober dit jaar voor 8,3 miljoen euro beslag gelegd op bezittingen van criminelen. Ook zijn in de eerste tien maanden van dit jaar verspreid over de twee provincies ruim honderd panden gesloten, omdat er hennep werd gekweekt. Een uitgebreid overzicht van de resultaten komt binnen enkele weken.
Samenwerking met DuitslandHet ministerie meldde verder dat stappen worden gezet om de drugscriminaliteit internationaler aan te pakken. Nederland heeft begin oktober overleg gehad met vertegenwoordigers uit Duitsland, onder meer uit de Deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Ze willen de uitwisseling van informatie verbeteren en meer samen optrekken bij onderzoeken.
Afgelopen zomer besloot de provincie Noord-Brabant mee te gaan betalen aan de aanpak van criminele bendes. De coalitiepartijen VVD, CDA en VVD dienden samen met de PvdA een motie in om jaarlijks 600.000 euro bij te dragen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.