Kritiek op ‘conservatieve’ pastoor Catharinakerk Eindhoven, nabestaanden moeten ergens anders heen

21 november 2014 om 16:23
nl
De pastoor van de Sint-Catharinakerk in Eindhoven ligt onder vuur. Nabestaanden van de onlangs overleden Jan Luiten wilden eigenlijk in de Catharinakerk afscheid nemen van hun dierbare, maar de pastoor wilde per se een mis met religieuze accenten.
Geschreven door

Voor de Partij van de Arbeid is de maat vol. “Voor de zoveelste keer zijn we verbaasd dat de kerk geen openbare ruimte blijkt”, klaagt gemeenteraadslid Mieke Verhees. “Het is niet de eerste keer dat er in de kerk geen ruimte is voor publieke acties.” De partij heeft raadsvragen gesteld.
'Zeer ongewenste signalen'De pastoor wilde een afscheid met religieuze accenten, maar dat paste niet in het beeld dat de familie daar bij had. Zij weken daardoor uit naar de Paterskerk, een paar honderd meter verderop. “Daar is die ruimte er blijkbaar wel”, aldus Verhees.
Carnavalsmis geweigerdEerder werd de carnavalsmis, die jarenlang gehouden werd in de Sint-Catharinakerk, ook door de pastoor geweigerd. “Het gaat waarschijnlijk om een meer conservatiever persoon, want de vorige pastoor had er ten slotte geen moeite mee om de carnavalsmis in zijn kerk toe te staan. Dit zijn voor ons zeer ongewenste signalen”, meent de politicus.
Seculiere doeleindenDe Sint-Catharinakerk is eigendom van de gemeente. De kerk is een rijksmonument waar de gemeente de lasten voor draagt. “We zouden graag willen dat de Catharinakerk weer meer voor seculiere doeleinden gebruikt gaat worden”, vertelt Verhees.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.