Video

Oproep ZLTO aan vogelhouders: 'Neem ophokplicht serieus om verspreiding vogelgriep te voorkomen'

21 november 2014 om 19:31 • Aangepast 24 april 2020 om 20:15
nl
De ZLTO roept mensen op die hobbymatig vogels houden om 'de ophokplicht serieus te nemen'. Woordvoerder Maarten Leseman zegt dat die mensen niet alleen aan de hygiëne moeten denken maar vooral ook hun dieren binnen moeten houden. "Als de vogels niet binnen blijven, kan dat een bron van verspreiding zijn", zei hij vrijdag tegen Omroep Brabant.
Geschreven door

Leseman deed de uitspraak naar aanleiding van de derde uitbraak van vogelgriep deze week. Vrijdag sloeg de ziekte toe in het Overijsselse Kamperveen. Daardoor geldt er een vervoersverbod tot en met zondag.
Siervogels vast in DrunenDoor de vogelgriep kampen niet alleen pluimveeboeren met problemen. Ook particulieren moeten rekening houden met het vervoersverbod. Zo zitten 640 siervogels in een partycentrum in Drunen opgesloten tot en met zondag.
Daar zou dit weekend een vogeltentoonstelling plaatsvinden. De vereniging die het evenement organiseer,t zegt dat de afgelasting een financieel fiasco zou betekenen.
Ramp 2003De vogelgriep veroorzaakt veel zorgen bij boeren. Kippenboer Andy Siemons uit Roosendaal kan duizenden eieren niet meer kwijt. Hij zegt bang te zijn voor de toekomst van zijn bedrijf.
Volgens Leseman zit de situatie van 2003 nog vers in het geheugen bij veel boeren. Destijds overleed ook een dierenarts uit Rosmalen aan de ziekte. "Toen was het echt een ramp. Laten we hopen dat dat niet weer gebeurt."
*** Lees ook: Vier veelgestelde vragen én antwoorden over de vogelgriep

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.