Video

Klagen over windmolens is winstgevend: 'Wie het hardste roept, krijgt het meeste geld'

23 november 2014 om 12:00
nl
Brabant krijgt er de komende jaren zeker 58 windmolens bij. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van nu. Goed nieuws dus voor het milieu. Maar ook goed nieuws voor de mensen die zo'n windmolen in de buurt krijgen. Want naast wat geluidsoverlast en horizonvervuiling, levert dit vooral heel flinke schadevergoedingen op.
Geschreven door

De windmolens komen vooral aan de westkant van de provincie en in Midden-Brabant.
Greet Wilrycx uit Hoeven woont op zo'n 750 meter afstand van een windmolenpark. Als het flink waait en je luistert goed, dan hoor je in haar tuin een zacht gezoem in de verte. In de herfst en in de winter kun je de turbines ook een beetje zien staan vanuit haar tuin, omdat er geen bladeren aan de bomen zitten en je dus goed door het bos heen kunt kijken.
BarricadenWilrycx was een van de weinige omwonenden bij de Hoevense Beemden die niet op de barricaden stond toen de windmolens werden gebouwd. Wilrycx: "Omdat ik niet principieel tegen windenergie ben. Maar de mensen die wél meteen protest aantekenden, kregen schadevergoedingen tot wel 10.000 euro. En ik kreeg niets. Wie het hardste roept, krijgt het meeste geld. Dat vind ik niet eerlijk."
Klik hier om te kijken op het overzichtskaartje waar de windmolens in Brabant komen te staan.
In Reusel lijkt een groep mensen goed naar het Hoevense voorbeeld te hebben gekeken. De werkgroep 'Geen windmolens in Reusel' vertegenwoordigt een groep mensen die elk op ongeveer een kilometer afstand wonen van de plek waar momenteel twee windmolens worden gebouwd. Tussen hun huizen en de windmolens liggen flinke akkers en staat een rij bomen.
SlagschaduwTheo Lavrijsen is de woordvoerder van 'Geen windmolens in Reusel'. Lavrijsen: "De combinatie van geluidsoverlast, horizonvervuiling en slagschaduw - dat is de bewegende schaduw van de wieken die de laagstaande zon veroorzaakt - maakt dat de komst van de windmolens hier als zeer ongewenst wordt ervaren."
Hij zet daarmee meteen in op een hoge schadevergoeding. Lavrijsen: "De boeren die de windmolens op hun erf laten plaatsen, ontvangen hier tot wel 38.000 euro per jaar voor. En dus verwachten wij dat ook de omwonenden die hier last van hebben hiervoor gecompenseerd worden."
OplossingEnergiemaatschappij Eneco zegt begrip te hebben voor de klachten van de omwonenden. Directeur Wind op land Katja Langen van Eneco: "We gaan dan ook in een vroeg stadium met alle omwonenden in gesprek, om samen tot een zo goed mogelijke oplossing te komen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.