40 miljoen voor 'big data-universiteit' in Den Bosch

BERKEL-ENSCHOT - De Brabantse universiteiten, de provincie en Den Bosch willen samen veertig miljoen euro investeren in een nieuwe universitaire opleiding voor data-onderzoek. Ze hebben daarvoor vrijdag in Berkel-Enschot een samenwerkingsverband opgericht. De nieuwe opleiding komt in Den Bosch.
Volgens de initiatiefnemers zorgt digitaliseren van de samenleving voor de productie van ongekende hoeveelheid gegevens. Het gaat dan bijvoorbeeld over consumentengedrag, over energiegebruik of over vervoer.

Big data
De nieuwe universitaire studie gaat mensen opleiden om die grote hoeveelheden gegevens, 'big data' genoemd, te analyseren en te gelde te maken.

De Universiteit van Tilburg en de Technische Universiteit Eindhoven dragen tien miljoen euro bij, net als de provincie en de gemeente Den Bosch.

Beslissende voorsprong
De vier partijen hopen dat Brabant hiermee beslissende voorsprong krijgt als het gaat om het exploiteren van 'big data'. De opleiding komt in het klooster Mariënburg in Den Bosch en zou volgend jaar van start moeten gaan.

De plannen werden vrijdag gepresenteerd tijdens de Koningshoeven-ontmoeting in Berkel Enschot. Dat is een jaarlijkse bijeenkomst voor beleidsbepalers in Brabant.