Peter van der Velden blikt terug op burgemeesterschap Breda: ‘Je moet niet willen scoren’

22 november 2014 om 14:41
Peter van der Velden
Peter van der Velden
Al 26 jaar lang is Peter van der Velden burgemeester. In maar liefst vijf gemeenten, waaronder Nieuw-Ginneken, Rosmalen en Bergen op Zoom. De laatste tien jaar was hij burgervader van Breda, maar eind dit jaar neemt hij definitief afscheid van de ambtsketting. Bij het Omroep Brabant-radioprogramma Alles Mag Op Zaterdag en het Omroep Brabant tv-programma Onder Ons blikt hij terug.
Geschreven door

Het wordt waarschijnlijk even afkicken voor Van der Velden, want het burgemeesterschap is een drukke baan. “Er wordt veel van je verwacht, 24 uur per dag, zeven dagen per week. Je bent altijd bezig en dat moet je prettig vinden”, vertelt hij. “Het heeft mij nooit energie gekost, maar het is een gevuld bestaan. Never a dull moment.”
VerantwoordenIn de afgelopen 26 jaar is het burgemeesterschap volgens Van der Velden flink veranderd. “Toen ik zelf als wethouder begon, zag ik de burgemeester als een vertegenwoordiger van de overheid.”
“Zo’n man kon zich af en toe gewoon terugtrekken of ervoor kiezen om een bepaalde beslissing niet verder uit te leggen”, vertelt hij. “Dat is nu echt ondenkbaar. Je wordt sowieso door de raad ter verantwoording geroepen.”
VerbindenHet geheim van 26 jaar succesvol burgemeesterschap zit ‘m volgens Van der Velden in het verbinden. “Je moet een groot sociaal vermogen hebben. Contrasten worden steeds groter, emoties lopen steeds sneller op, lontjes worden korter”, aldus de burgemeester. “Het is veel makkelijker om in een conflict verzeild te raken dan om de boel bij elkaar te houden.”
Van der Velden denkt ook dat hij het zo lang volgehouden heeft omdat hij zelf niet per se in de spotlights hoeft te staan. “Je moet zelf niet de man of vrouw willen zijn die wil scoren. Dat moet je je wethouders gunnen”, vindt Van der Velden. “En koester je gemeenteraad. Die mensen stellen hun vrije tijd beschikbaar.”
Het hoogtepunt uit  zijn carrière vindt burgemeester Van der Velden de opening van de Haven in Breda. "Het feit dat dit moeilijke project gerealiseerd is en de blijdschap, die je zag bij de mensen, dat maakt mij trots."  Een ander hoogtepunt vindt Van der Velden dat het hoofdkantoor van de luchtstrijdkrachten in zijn stad is terecht gekomen. "Dat was een zwaar gevecht met andere steden."Een recentelijk dieptepunt vindt de burgervader de ramp met de MH17. In Breda was een groot aantal slachtoffers te betreuren. "Door het contact met de nabestaanden zie je wat zo'n ramp aanricht. Dat vond ik een heel treurige ervaring."
Nieuwe burgemeesterEr zijn 26 kandidaten voor het burgemeesterschap in Breda. “Hij of zij krijgt een prachtige stad in handen”, belooft Van der Velden.  Met nog een gouden tip tot besluit: “Je moet als burgemeester altijd open staan voor kritiek. Ik ben dankbaar dat mijn inbreng al die jaren gewaardeerd is.”
Van der Velden gaat drie dagen in de week aan de slag voor de Coöperatie Werk en Vakmanschap. Daarnaast is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van Amarant en wordt hij voorzitter van de Stichting Leergeld. Een functie als waarnemend burgemeester acht hij niet waarschijnlijk. En verder gaat hij zich vooral bezig houden met zaken waar hij al die jaren niet aan toe is gekomen. "Ik mag graag trompet spelen. En ik zit in een heel leuk jazzorkest. Maar ik kan iets meer doen om de zuivere toon te houden."
In een bijzondere raadsvergadering legt Peter van der Velden donderdagavond zijn ambtsketen neer. Vrijdag is er dan nog een afscheidsreceptie voor de stad Breda.

Wachten op privacy instellingen...