Streetwise Breda in grote financiële problemen: 'Gemeente moet ons helpen'

22 november 2014 om 17:01
nl
Daklozenhulporganisatie Streetwise en restaurant De Ark in Breda verkeren in grote financiële problemen. Eigenaar en oprichter Wilfranc Visseren is ingestort en verblijft in een rusthuis in de Ardennen. Zijn vrouw Nanny wil zo snel mogelijk een gesprek met de gemeente Breda. "We worden nu afgeschilderd als criminelen, terwijl we mensen willen helpen."
Geschreven door

Streetwise zou geen salarissen meer hebben betaald en werknemers hebben ontslagen. Nanny Visseren leest de berichten over Streetwise met afgrijzen.
"We hebben alleen de salarissen van oktober niet kunnen betalen. En dat gaat over drie mensen, want de rest van de mensen werkt bij ons met behoud van uitkeringen. Die krijgen hun geld van de gemeente Breda. En ik heb niemand ontslagen, de mensen zijn zelf weggelopen. Zij hebben zich tegen ons gekeerd en schilderen ons nu af als criminelen. Er is een hetze gaande."
Zelf dakloosRestaurant De Ark is een project van Streetwise dat geld moet genereren om dak- en thuislozen te helpen aan woonruimte en inkomen. Wilfranc had Streetwise opgezet omdat hij zelf weet hoe het is om dakloos te zijn. Zijn bedrijf ging over de kop en hij en Nanny raakten alles kwijt. Hij kwam er met hulp bovenop en besloot andere daklozen te willen helpen aan een terugkeer in de maatschappij. Wat hij kon, konden anderen ook.
Streetwise groeide en was deels een stichting en deels een BV. In eerdere uitzendingen op Omroep Brabant heeft hij uitgelegd niet afhankelijk te willen zijn van subsidie. Streetwise zou zichzelf bedruipen. Maar dat blijkt nu onhaalbaar te zijn geweest.
70.000 euroWaar ze het allemaal van betaalden? "Wilfranc deed alles om aan geld te komen voor Streetwise. Hij verkocht meubels, maakte films. We hebben er al meer dan 70.000 euro van onszelf ingestoken", vertelt Nanny. Maar nu is het geld op en de medewerkers van Streetwise hebben zich tegen Nanny en Wilfranc gekeerd. "We hadden gehoopt dat er sneller meer geld zou binnenkomen via De Ark, maar dat is niet gelukt."
Op 16 oktober heeft wethouder Bob Bergkamp De Ark geopend. Het restaurant zit aan de Haven in Breda. Ze hebben een betaalde kok en tien medewerkers vanuit de Sociale Dienst. Het restaurant is gewoon open, ondanks alle problemen. "Maandag zitten we met de wethouder om de tafel om te praten over alle problemen. Ik hoop dat de gemeente ons wil helpen. Hij heeft eerder al eens aangegeven dat we subsidie zouden moeten krijgen. Ik wil dit gewoon niet kwijt, we zijn pas net open en het is zo'n mooi project, het moet een tweede kans krijgen."
Dikke pechBart Mulders is bedrijfsleider van De Ark. Hij heeft veel aan Nanny en Wilfranc te danken, want ook hij weet hoe het is om niets meer te hebben. "Het zijn goede mensen, maar ze hebben ontzettend veel pech gehad. Dan is het extra zuur, als de mensen die je hebt geholpen je nu het leven onmogelijk maken. Ze maken het kapot."
Streetwise Breda heeft geld ingezameld voor een homelessrun, waarbij daklozen van Bejing naar Breda zouden rennen in estafette. Of dat er nog van gaat komen dit jaar, is onzeker.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.