'Het WK is zo dichtbij', uitblinkende PSV'er Daniëlle van de Donk helpt Oranje naast Italië

22 november 2014 om 21:55
nl
De Nederlandse voetbalsters staan op het punt geschiedenis te schrijven. Ze plaatsen zich nog nooit voor het WK, maar ze staan inmiddels op de drempel. Oranje speelde zaterdagavond de eerste beslissingswedstrijd tegen Italië 1-1, met dank aan een uitblinkende Daniëlle van de Donk. Donderdag is de return.
Geschreven door

Italië maakte de bedoelingen meteen duidelijk in Den Haag. De ploeg speelde in de beginfase met zeven vrouwen op de Nederlandse helft en hield de ruimtes klein. PSV/FC Eindhoven-middenvelder Daniëlle van de Donk speelde slim tussen de linies, maar ze werd goed afgeschermd waardoor haar teamgenoten haar lastig konden bereiken.
0-1Italië veroverde de bal bij balverlies telkens snel terug en kon Oranje daardoor onder druk houden. De eerste grote kans voor de Azzurri - voor Patrizia Panico na een voorzet van de gevaarlijke Valentina Cernoia - werd nog verijdeld, maar de tweede ging erin. Melania Gabbiadini haalde van grote afstand doeltreffend uit. "Ik denk dat de zenuwen ons parten speelden", analyseerde Van de Donk. "Het was ook een belangrijke wedstrijd, natuurlijk."
Na de 0-1 liet Italië het initiatief aan Nederland. Dat leverde drie kansen op voor Oranje. Een goede actie van Manon Melis besloot de aanvalster met een voorzet die niet haalbaar was voor Van de Donk en een scrimmage bij een corner in de 23e minuut was ook gevaarlijk, maar de Italianen werkten de bal ternauwernood weg.
Vivianne Miedema had het lastig in de spits, maar in de 35e minuut kwam ze goed los van haar bewaker Cecilia Salvai. Toen raakte ze echter de bal verkeerd en hobbelde de bal naast het Italiaanse doel.
SchroomBij het begin van de tweede helft gooide Oranje de schroom van zich af. In vijf minuten tijd waren er kansen voor Van de Donk en Miedema en die aanvalsgolven werden uiteindelijk beloond met een goal. Vivianne Miedema raakte de bal uit een voorzet van Manon Melis niet goed, maar het was precies voldoende om keeper Laura Giuliani te passeren.
Een paar minuten later had het ook 2-1 kunnen staan, na een veel te zachte terugspeelbal van rechtsback Raffaella Manieri op haar doelvrouw, maar Giuliani was net iets sneller bij de bal dan Miedema.
Bondscoach Roger Reijners paste zijn opstelling na de 1-1 aan. Hij bracht Kirsten van de Ven uit Heesch in het veld voor Melis. Daardoor kreeg Oranje meer grip op het middenveld. Italië liep terug en Nederland was de baas op het veld.
'Meer uit kunnen halen' De gedreven Daniëlle van de Donk was in de slotfase ook nog twee keer dicht bij de 2-1. Een voorzet van Lieke Martens gleed ze echter via een verdediger naast en een sterke solo van de PSV/FC Eindhoven-middenvelder werd vlak voor het doel gestuit. Verder draaide Lieke Martens de bal nog langs de verkeerde kant van de paal en werd in blessuretijd een schot van haar ternauwernood gekeerd.
"Ik kan echter wel leven met deze 1-1", vertelde Van de Donk na afloop aan Omroep Brabant. "Het is geen heel slecht uitgangspunt voor de volgende wedstrijd, maar als je het goed analyseert hadden we hier wel meer uit kunnen halen." De return in Italië is donderdag.  
'Technisch en tactisch beter' De Oranje-vrouwen plaatsten zich nog nooit voor een WK voetbal, maar kwalificeerde zich wel al twee keer voor het EK. Kirsten van de Ven was daar beide keren bij. "Je ziet dat we inmiddels meer ervaring hebben en dat we ons nu ook bewust zijn dat we goed kunnen voetballen tegen toplanden en dat we technisch en tactisch beter zijn."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.