Ook in AZC Budel-Dorplein grote vechtpartij met asielzoekers: weer spanningen Eritreeërs en Syriërs

24 november 2014 om 08:00
nl
Ook in het AZC in Budel-Dorplein is twee weken geleden een grote vechtpartij geweest. 35 bewoners gingen met elkaar op de vuist en iemand trok een mes. Het ging om een uit de hand gelopen ruzie tussen Eritreeërs en Syriërs, net als bij de vechtpartij van woensdag in het AZC in Overloon. Dat vertelde een betrouwbare bron zondag tegen Omroep Brabant. Volgens de bron is het niet een op zichzelf staand incident: "Het COA moet onderhand maatregelen nemen, want de situatie dreigt echt uit de hand te lopen."
Geschreven door

De vechtpartij was in de nacht van 11 op 12 november.  
Rapport over vechtpartijDe politie arresteerde de man die een mes had getrokken. Niemand raakte ernstig gewond. Omroep Brabant kreeg zondag een rapport met een gedetailleerde beschrijving van de gebeurtenis, die nog niet eerder is gemeld, in handen. Daarin staat dat er sprake was van een grimmige sfeer.
Het was misschien wel de meest heftige ruzie tussen de bewoners van het asielzoekerscentrum van de afgelopen tijd, maar geen incident. Volgens een betrouwbare bron loopt het bijna dagelijks uit de hand in het AZC. "Gelukkig niet altijd zo erg als toen, maar er zijn wel heel vaak ruzies."
Ruzies over drank en lawaaiEr zouden vooral spanningen zijn tussen Eritreeërs en Syriërs. De Afrikanen zouden te veel drinken en 's avonds laat voor herrie zorgen wat de woede van Syriërs aanwakkert. Ook het gevecht van 11 november zou het gevolg zijn van een ruzie over drankmisbruik en lawaai.
Afgelopen zaterdag was het ook al onrustig in het AZC in Budel. Toen sloeg een bewoner een andere asielzoeker met een stok tegen zijn hoofd. Ook hier was geluidsoverlast aanleiding voor de ruzie. Woensdag was er ook al een hoog opgelopen ruzie tussen Eritreeërs en Syriërs in Overloon.
Teeven ziet AZC Budel als goede voorbeeldStaatssecretaris Fred Teeven zei zaterdagavond in 'Met Het Oog Op Morgen' dat Arabieren en Afrikanen samen in een asielzoekerscentrum niet altijd een goede combinatie is. "Het aantal asielzoekers neemt toe en met die hoge instroom kun je niet erg kieskeurig zijn over wie je waar plaatst", zei de bewindsman als reactie op de grote vechtpartij in Overloon.
Teeven was positief over het AZC in Budel-Dorplein. Daar was vooraf veel verzet onder de bevolking, maar er zijn nu geen problemen zei hij.
Het COA zei over de vechtpartij in Overloon dat het om een incident ging. Daarom wilde het COA geen maatregelen nemen bij opvangcentra. Op het bovenstaande verhaal heeft het COA nog niet kunnen reageren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.