Video

Spanningen niet vreemd waar veel mensen op elkaar wonen, stelt COA na ruzie op azc Budel

24 november 2014 om 13:40
nl
Dat er spanningen zijn op het asielzoekerscentrum in Budel-Dorplein is volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) niet vreemd. Waar mensen samen op een klein oppervlak wonen, kunnen nu eenmaal spanningen ontstaan, zo stelt het COA maandag in een verklaring. Er was volgens het COA twee weken geleden echter geen sprake van een massale vechtpartij op het asielzoekerscentrum.
Geschreven door

Wel kregen twee bewoners ruzie over geluidsoverlast waar dertig andere asielzoekers op afkwamen. Hierop heeft de beveiliging van het azc de politie ingeschakeld.
'Handgemeen met beveiliging'Een 24-jarige bewoner van het azc bedreigde volgens de politie een andere bewoner (31) met een mes. Hij werd aangehouden, maar is inmiddels weer vrijgelaten.
In een verklaring heeft het COA het over 'een handgemeen met de beveiliging' waarbij een mes werd gebruikt. De betrokken bewoner is volgens het COA door andere bewoners tot bedaren gemaand.
'Drankgebruik leidt tot problemen'Dat het voorval iets te maken heeft met onderliggende spanningen tussen twee groepen asielzoekers uit Syrië in het Midden-Oosten en Eritrea in Afrika willen politie en het COA niet bevestigen. Volgens bewoners van het azc is dit echter wel het geval. Zij spreken met name over het drankgebruik van Eritreeërs dat tot problemen zou leiden.
Het is niet de eerste keer dat het misgaat op een asielzoekerscentrum in Brabant. Vorige week ontstond er een massale vechtpartij in het azc Maashegge in Overloon. Bij een vechtpartij gingen tientallen bewoners van diverse nationaliteiten elkaar te lijf met onder meer stokken en ijzeren pijpen.
'Geen maatregelen in Budel'Er zijn toen een aantal maatregelen genomen in Overloon, zoals een alcoholverbod. Die maatregelen komen er niet in Budel. Het COA zegt wel eens wat te horen als het gaat om spanningen tussen bewoners. "Maar die spanningen zijn niet dusdanig dat het voor ons aanleiding is om maatregelen te nemen in Budel", zo zegt een woordvoerder.
Ook burgemeester Vermue van de gemeente Cranendonck waar Budel-Dorplein onder valt vindt maatregelen niet nodig nu: "Ik heb uitvoerig en regelmatig contact met het COA en politie. Mij hebben geen signalen bereikt dat er sprake is van stelselmatige ongeregeldheden, een massale vechtpartij blijkt ook niet uit rapportages."
'Spanningen zijn logisch'Professor van Kalmthout uit Tilburg is gespecialiseerd in strafrecht en vreemdelingenrecht. Volgens hem kan Nederland de enorme toestroom van vluchtelingen momenteel nauwelijks aan. Ook de professor zegt dat het logisch is dat er spanningen ontstaan als mensen lang in onzekerheid zitten en met verschillende nationaliteiten op een kluitje zitten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.