Bussemaker wil niet ingaan op ‘schaamteloze benoeming’ van Stapel bij Fontys: ‘De opleiding bepaalt'

24 november 2014 om 23:12 • Aangepast 24 april 2020 om 20:22
nl
De benoeming van fraudeprofessor Diederik Stapel als 'docent' bij de Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg is geheel de verantwoordelijkheid van Fontys. Dat laat Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, weten in een reactie op de Kamervragen van Harm Beertema (PVV).
Geschreven door

Beertema had begin oktober Kamervragen gesteld over de (naar eigen zeggen) ‘schaamteloze benoeming' van Stapel bij de Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg. De PVV wilde weten wie er verantwoordelijk is voor het aantrekken van Stapel en waarom hij toegevoegde waarde zou hebben. Snel na zijn benoeming stapte Stapel trouwens alweer op als gastdocent.
'Vanuit zijn persoonlijke ervaringen'Bussemaker benadrukt in haar reactie dat Stapel werd aangetrokken als freelancer en niet in dienst is van Fontys Hogescholen. “In dit geval is de directie van Fontys Academy eindverantwoordelijk voor de invulling van het onderwijs van haar opleidingen, inclusief het aantrekken van docenten”, aldus de minister.
Over de toegevoegde waarde van Stapel als docent deed Bussemaker geen uitspraken. “Fontys gaf aan dat de heer Stapel is gevraagd om enkele gastcolleges te verzorgen over het thema reputatieschade en hoe je daarmee omgaat, vanuit zijn persoonlijke ervaringen en achtergrond.”
Grootste wetenschapsfraudeStapel fraudeerde als hoogleraar psychologie aan Tilburg University met onderzoeksgegevens. Het bleek de grootste wetenschapsfraude ooit. Daarom kreeg hij in 2012 een taakstraf opgelegd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.