Video

Opnames voor film J. Kessels gestart in Tilburg: een roadmovie met Frank Lammers en Fedja van Huêt

25 november 2014 om 12:15
nl
Op een Tilburgse weg, in de ochtendzon, langs het mistige kanaal, scheurt een oude gedeukte Chrysler over de weg. Achter het stuur een cowboy, in de passagiersstoel een schrijver met een writersblock. Acteurs Frank Lammers en Fedja van Huêt zijn bezig aan de eerste draaidag van de film J. Kessels.
Geschreven door

Erik de Bruyn, die eerder met het duo de film Wilde Mossels maakte, zit in de regisseurstoel. J. Kessels is een roadmovie, waarin twee mannen in een midlifecrisis een trip maken van Tilburg naar Hamburg, op zoek naar een gevluchte NAC-fan. Boontje heet-ie.
Een heel andere KesselsDe film is gebaseerd op een boek van P.F. Thomése, 'J. Kessels the novel'. Het personage, gespeeld door Frank Lammers, is gebaseerd op Jos Kessels, columnist bij het Eindhovens Dagblad. Maar het is zeer losjes op Kessels gebaseerd, dus het dient met een korrel zout te worden genomen.
"Net als het hele leven," zegt Lammers, gehuld in Willem II-shirt. "Ik ben Kessels, een soort mythische Brabander. Maar ik ken Jos verder niet, dan moet ik gissen. De film is gebaseerd op een boek, dus ik ben een Kessels, gebaseerd op Kessels, gebaseerd op Kessels, dan krijg je een heel andere Kessels."
WritersblockFedja van Huêt loopt in strak pak en regenjas rond. Hij speelt de schrijver, kampt met een flinke writersblock. Frans heet hij, gebaseerd op P.F. Thomése zelf. "Hij wordt gebeld om iemand te zoeken in Hamburg, dan begint er eigenlijk een mysterieuze, gekke roadmovie. Het is een echt bizar plot, ik hou van rare scenario's, dat vind ik erg leuk."
DroogkomischRegisseur Erik de Bruyn is trots op de zeldzame Amerikaanse Chrysler die voor de film op de kop getikt is, hoewel de accu het op de eerste ochtend begeeft. "Verder gaat het goed, hoor," grijnst hij. "De film heeft aspecten van een droogkomische crimestory, er zitten western-elementen in."
De twee hoofdpersonen zitten in een midlifecrisis. "Maar dan niet de midlifecrisis van een werkende man, die vastzit in een fout huwelijk en er eigenlijk uit wil breken door een speedboot te kopen. Dit zijn mannen, die zijn al vrijgezel. Hun midlifecrisis bestaat uit een nostalgie naar iets dat er ook niet was," zegt De Bruyn. De filmploeg is nog twee weken in Tilburg bezig. De film J. Kessels komt volgend jaar uit.  


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.