Persieing heeft het niet gehaald: crimiclown of fotobom hét woord van 'treurig taaljaar'?

25 november 2014 om 20:17 • Aangepast 24 april 2020 om 20:24
nl
'Persieing' heeft het niet gehaald. Het woord staat niet op de lijst van tien woorden die Van Dale heeft genomineerd voor de titel Woord van het Jaar 2014. Volgens taalkundige Wim Daniëls uit Eindhoven was 2014 een 'treurig taaljaar'.
Geschreven door

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat er weer veel verkiezingen van het jaar komen. Er kan weer gestemd worden. Wim Daniëls neemt de nominaties door.
Treurige gebeurtenissenEr staan dit jaar geen Brabantse woorden in de lijst. Volgens Wim Daniëls is dat heel begrijpelijk, want 'er komen geen Brabantse woorden meer bij'. De lijst weerspiegelt volgens Wim Daniëls het treurige jaar 2014. "Van de tien woorden zijn er  acht treurig. Woorden die we associëren met vervelende gebeurtenissen uit dit jaar."
De tien genomineerde woorden zijn:

  • Clownspiet: helper van Sinterklaas die als clown geschminkt is.
  • Crimiclown: iemand die zich als een enge clown verkleedt en schminkt om mensen angst aan te jagen, te molesteren of te beroven.
  • Dagobertducktaks:  speciale belasting geheven over het vermogen van superrijke mensen.
  • Fotobom: foto die bewust of onbewust door een ander verpest is doordat deze in een vreemde pose op de achtergrond in beeld te zien is.
  • Jihadgezin: jihadistisch gezin, m.n. gezin waaruit een of meer leden als jihadstrijder naar het Midden-Oosten zijn vertrokken.
  • Kalifaatganger: moslim die naar het kalifaat verhuist om daar te strijden voor de Islamitische Staat.
  • Moestuinsocialisme: spotnaam voor een vorm van socialisme die zelfredzaamheid propageert door minima en ouderen met AOW of een klein pensioen te stimuleren een moestuin te nemen.
  • Stemfie: selfie gemaakt in het stemhokje en verspreid via de sociale media.
  • Straatintimidatie: intimiderend gedrag in de openbare ruimte, seksuele intimidatie tegen vrouwen op straat.
  • Wegkijkstaat: neoliberale staat die niet solidair is met burgers die door kansarmoede of tegenslag in benarde omstandigheden terechtkomen of in kommervolle omstandigheden moeten leven.


Volgens Wim hadden we dit jaar nog wel een fantastisch woord, dat helaas de lijst niet heeft gehaald. "We hadden het WK voetbal en daarin maakte Robin van Persie een prachtige goal. Die zweefduik die hij maakte met die goal, daar hebben we het woord 'persieing' voor bedacht en dat is een tijdje ook heel populair geweest. Maar kort na het WK kregen we de ernstige vliegramp en kregen we alles met IS. Deze lijst weerspiegelt een beetje het treurige jaar 2014. Dus ook een treurig taaljaar", aldus Wim Daniëls.
'Matige lijst'"Ik vind het een matige lijst. Mijn favoriet is Moestuinsocialisme. Het socialisme is wel toe aan een nieuwe variant", aldus Daniëls. Wim Daniels denkt zelf dat het woord van 2014 stemselfie wordt.
Tot en met 15 december 12.00 uur kan er worden gestemd op www.woordvanhetjaar.nl. Dinsdag 16 december wordt het winnende woord bekend gemaakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.