Video

SnuffelCollege leert kinderen omgaan met honden, jaarlijks 150.000 hondenbeten

25 november 2014 om 15:53
nl
Soms gaat het nog wel eens fout tussen kinderen en honden. Jaarlijks worden er in Nederland 150.000 mensen door een hond gebeten, vooral jonge kinderen. Daarom laat het Sophia SnuffelCollege vrijwilligers met honden op bezoek gaan in klassen om de kinderen te leren omgaan met honden.
Geschreven door

Vrijwilliger Hans van Bokhoven en zijn hond Nora trekken heel wat bekijks in de klas van de Prins Willem-Alexanderschool in Veldhoven. Met grote angstige ogen kruipen twee leerlingen achter hun juf. Want zo'n hond is toch best een beetje eng. "Ze doen altijd springen", vertelt Loïc.
Niet wegrennenHans legt geduldig uit wat de kinderen moeten doen en dat is belangrijk. "Er gebeuren nu veel te veel ongelukken omdat kinderen vaak niet weten wat ze moeten doen." Hij legt onder andere uit wat de kinderen moeten doen als ze een hond willen aaien of als een hond naar hun toe komt rennen. Onlangs werd een 9-jarig meisje in Tilburg nog gebeten door een hond nadat zij wegrende.
De kinderen van de Prins Willem-Alexanderschool weten voortaan wat ze moeten doen als zoiets bij hen gebeurt. "Rechtop gaan staan als een boom, met je armen strak langs je lijf", legt Evelien uit. "En niet naar de hond kijken", vult ze aan.
Eerst een popDe vrijwilliger van het Sophia SnuffelCollege komt drie keer langs. De eerste keer wordt er alleen geoefend met een pop en pas daarna komt de hond mee. Op deze manier leren de kinderen stap voor stap om te gaan met honden en eventueel van hun angst af te komen. En het werkt.
Dat bewijzen Loïc en Evelien wel. Waar ze aan het begin van de les nog achter hun juf kropen van angst staan ze aan het einde van de les Nora druk te borstelen en aaien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.