Terreurverdachte na groot onderzoek aangehouden in Eindhoven

25 november 2014 om 18:09
nl
De politie heeft dinsdagochtend een terreurverdachte aangehouden in Eindhoven en twee in Arnhem. Dat laat justitie weten. Het gaat om drie mannen tussen de 26 en 30 jaar oud die verbonden zijn aan Jabhat al-Nusra, een terreurorganisatie die connecties heeft met al-Qaeda.
Geschreven door

Twee verdachten komen uit Arnhem, de ander uit het Gelderse Doesburg. De politie heeft één van de drie dinsdag aangehouden in Eindhoven, zo laat een woordvoerder aan Omroep Brabant weten.
Teruggekeerde SyriëgangerEén van de verdachten is een 26-jarige teruggekeerde Syriëganger uit Arnhem. Hij zou namens Jabhat al-Nusra mee hebben gevochten in de burgeroorlog. Of de andere verdachten hebben gevochten in het land, is niet duidelijk.
De drie mannen worden in elk geval verdacht van financiële ondersteuning van jihadstrijders in Syrië en van het voorbereiden van terroristische misdrijven.
Onderzoek loopt al maandenHet onderzoek naar de terreurverdachten loopt sinds de zomer en begon naar aanleiding van informatie van de veiligheidsdienst AIVD. Op 30 oktober werden nog huizen van verdachten doorzocht in Arnhem, Eindhoven, Doesburg en Rotterdam.
Daarbij werden computers, tablets en telefoons in beslag genomen. In totaal werden ook zes paspoorten ingenomen. Er was volgens justitie echter nog geen aanleiding om ook mogelijke terreurverdachten aan te houden. Wel werd er een vrouw uit Eindhoven meegenomen voor verhoor, maar die werd even later weer vrijgelaten.[YouTube:body:http://youtu.be/SJpkZ_Vvmkw]
Jabhat al-NusraHet grootschalige onderzoek richt zich met name op de deelname aan de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra. Deze beweging is een gewapende groepering die is gelinkt aan al-Qaeda. De organisatie is actief in de Syrische burgeroorlog.
Jabhat al-Nusra wil net als Islamitische Staat (IS) een kalifaat stichten.
Jihad in NederlandWillem Heijster, militair psycholoog buiten dienst, liet eerder weten dat Nederland rekening moet houden met het feit dat ook hier mensen onthoofd kunnen worden door jihadgangers.
Militairen in Nederland krijgen van Defensie het advies niet meer met hun militaire kleding de bus of trein te nemen. Ze lopen extra gevaar omdat Nederland deelneemt aan de missie tegen IS in Irak.[YouTube:body:http://youtu.be/vug_vPgFiTU]
'Verbied reizen naar IS-gebied'Alleen al het afreizen naar gebieden waar de IS-terreurgroep actief is, moet strafbaar worden gesteld, vindt coalitiepartij VVD. Dat moet het makkelijker maken voor de opsporingsdiensten om jihadisten die terugkeren naar Nederland, succesvol aan te kunnen pakken.
Nu is het lastig om hen te vervolgen omdat het moeilijk is de bewijslast rond te krijgen van mogelijke misdaden die ze in het buitenland hebben gepleegd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.