Basisscholen geven 'bijzonder gevoelige gegevens' van kinderen door aan Malmberg en Zwijsen

25 november 2014 om 20:58
nl
Basisscholen spelen privégegevens van hun leerlingen door aan bedrijven die lesprogramma's ontwikkelen, waaronder uitgeverij Malmberg in Den Bosch en Zwijsen in Tilburg.
Geschreven door

Daarmee wordt de Wet op de bescherming persoonsgegevens overtreden door zowel school als uitgever, meldt RTL Nieuws dinsdag.
'Niet gelukkig'Bijna alle basisscholen verstrekken persoonsgegevens van jonge kinderen aan vier uitgevers waaronder Malmberg en Zwijsen. Die koppelen de informatie aan hun leerprestaties bij computerlesprogramma's.
De PO-raad, die opkomt voor de belangen van schoolbesturen in het basisonderwijs, zegt dat 'scholen niet gelukkig zijn met de grootschalige verstrekking van gegevens, maar dat ze wel toestemming hebben gegeven'.
'Bijzonder gevoelige gegevens'Als de scholen niet meewerken zouden allerlei reken- en taaltoetsen wegvallen. "Het zijn bijzonder gevoelige gegevens. Wat er gebeurt aan oefeningen en toetsen zegt heel veel over het kind'', aldus hoogleraar privacy Gerrit-Jan Zwenne in RTL Nieuws. "Je kunt daar allemaal extra waarborgen verlangen. Het minste is dat je als ouders moet zijn geïnformeerd.''
De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil dat de uitgeverijen stoppen met het gebruik van privégegevens van leerlingen en personeel bij de ontwikkeling van lesprogramma's. Dat basisscholen die informatie überhaupt aan de uitgevers hebben verstrekt noemt de bond 'bizar'.
"Het is al ongehoord dat je de privégegevens van je personeel doorsluist naar een partij met een commercieel belang, het wordt nog ongehoorder als je dat doet zonder het ze eerst te vragen en het wordt helemaal bizar op het moment dat je hetzelfde doet met de data van schoolkinderen'', zei José Muijres van de AOb.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.