Ruit om Eindhoven komt er waarschijnlijk niet, meerderheid Tweede Kamer tegen

25 november 2014 om 22:33
nl
Het is nu vrijwel zeker dat de Ruit om Eindhoven er niet komt. Een kleine meerderheid in de Tweede Kamer wil er geen geld voor uittrekken. De partijen besteden het geld liever aan een verbreding van de snelwegen A67 en A58.
Geschreven door

De nipte meerderheid bestaat uit PvdA, D66, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, 50PLUS en Norbert Klein. De fracties dienden dinsdag een gewijzigde motie in.
Nek-aan-nekraceMaandag was al duidelijk dat het een nek-aan-nekrace zou worden. Dinsdag sloten 50PLUS en Kamerlid Norbert Kleijn zich aan bij de tegenstanders van de Ruit. Donderdag wordt er gestemd.
Het kabinet had eerder 260 miljoen euro toegezegd. De totale kosten van het project bedragen 885 miljoen.
Vrees voor schadeMinister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) zei maandag al dat als de Kamer haar dwingt, ze haar steun aan het project zal staken.    De tegenstanders van de ruit vinden dat er onvoldoende is gekeken naar de schade voor landschap, cultuurhistorie en recreatie als gevolg van de oost-westverbinding in de geplande nieuwe rondweg.
Provinciebestuurder negatiefDe rondweg ligt ook in Brabant zeer gevoelig. De provincie is voor, maar een aantal gemeenten, waaronder Eindhoven, Nuenen en Laarbeek, is fel tegen.    CDA-provinciebestuurder Ruud van Heugten benadrukte na het Kamerdebat maandag dat veel gemeenten en Brabantse ondernemers voor zijn. Hij uitte zich negatief over partijen die eerder extra onderzoek vroegen, dat nu naast zich neerleggen.    

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.