Bestuur NAC Breda staat achter technisch directeur Rutjes: 'Hij heeft onze onvoorwaardelijke steun'

26 november 2014 om 14:43
nl
Het bestuur van NAC Breda, de Raad van Commissarissen, heeft nog het volste vertrouwen in technisch directeur Graeme Rutjes. Dat heeft voorzitter Joost Gielen namens het bestuursorgaan gezegd. Hij reageert hiermee op de aanzwellende kritiek op de technisch directeur vanuit de supporters en de eigen organisatie. "We moeten samen het tij keren", aldus Gielen.
Geschreven door

Sportief gaat het slecht met NAC. De club staat na dertien speelrondes zestiende in de eredivisie, een plek die aan het einde van de rit nacompetitie om degradatie zou betekenen.
Felle kritiek op RutjesDe kritiek op Graeme Rutjes neemt toe en wordt steeds feller. Steeds meer fans lijken de kop van de technisch directeur te eisen. Rondom het verloren uitduel tegen Go Ahead Eagles waren er al spreekkoren.
Ook bij sommige aandeelhouders van NAC is er twijfel over zijn capaciteiten. Desondanks blijft Joost Gielen, voorzitter van de Raad van Commissarissen, pal achter zijn technisch directeur staan, zo blijkt uit een vraaggesprek met Omroep Brabant.
Veruit de meeste spelers die technisch directeur Rutjes in de zomer heeft gehaald, maken het niet waar. Daarnaast verlopen tal van andere beslissingen van Rutjes - op z'n zachtst gezegd - niet erg handig. De kritiek op hem zwelt aan, staat zijn positie ter discussie?
"Nee, dat hebben we nooit overwogen. Hij heeft de onvoorwaardelijke steun van de Raad van Commissarissen. Het lost ook niks op. Moet ik dan zeggen dat ik er geen vertrouwen in heb? Ik heb er vertrouwen in waar Rutjes mee bezig is. Er zijn ongetwijfeld fouten gemaakt, maar de grootste fouten zijn in het verleden gemaakt."
"Wij zijn met een proces bezig en dat is verdomd moeilijk. Op financieel gebied en qua organisatie gaat het nu beter. Sportief zit het alleen verschrikkelijk tegen. Daar hield niemand rekening mee, maar dat heeft ook met pech te maken. Misschien dat er verkeerde keuzes zijn gemaakt, maar die zijn niet per definitie fout. Het pakt soms ook wat ongelukkig uit, maar is dat verwijtbaar?"
Graeme Rutjes zei onlangs op een forumavond voor supporters dat hij aan het seizoen mag worden afgerekend op het feit dat NAC wel of niet in de eredivisie blijft. U gaat als Raad van Commissarissen pal achter hem staan. U verbindt uw lot en de toekomst van NAC dus min of meer aan deze technisch directeur?
"Daar zijn we als bestuur totaal niet mee bezig. Als NAC degradeert, hebben we hele andere zorgen dan het lot van de technisch directeur of de Raad van Commissarissen. Ik loop niet weg voor mijn verantwoordelijkheid, ook als NAC degradeert zal ik er alles aan doen om de club er bovenop te helpen."
"Ik ben nu bezig om NAC in de eredivisie te houden, om het tij te keren. Daar steek ik al mijn energie in en daar hebben we iedereen voor nodig. De sponsors, de aandeelhouders, de spelers en vooral ook de supporters."  
U ziet toch ook wel dat NAC niet uitblinkt op technisch vlak. Supporters lijken het beu.
"Ik vind de kritiek op Rutjes niet helemaal terecht. Er is altijd een zondebok nodig, zo werkt dat. Het geeft geen pas om zo zwaar in te zetten. Dus ja, ik spreek nogmaals volmondig uit dat er vertrouwen is in Rutjes. Ik ken weinig mensen die met zoveel kennis en passie over voetbal praten. We hebben succesjes nodig."
Is er sprake van paniek bij NAC?
"Nee, er is geen sprake van paniek bij NAC. Natuurlijk zijn er zorgen, het zou te makkelijk zijn om dat af te wimpelen. Het besef is er nadrukkelijk dat we alle zeilen moeten bijzetten om in de eredivisie te blijven. Er moeten daarom in de winterstop versterkingen komen."
NAC heeft geen of weinig geld. Hoe gaat u dat dan doen?
"Dat betekent dat we alle contacten en heel ons netwerk moeten aanspreken. Al is dat primair niet onze taak, want dat is adviseren en toezicht houden op de directie. Maar wij moeten met z'n allen zorgen dat er geld komt voor versterkingen. Dat wordt moeilijk, maar ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken."
Gaat u een beroep doen op de aandeelhouders van de club? En dan met name op de grootste drie, die een meerderheidsbelang hebben.
"Dat lijkt allemaal makkelijk, maar dat is het niet. Het moet in ieder geval uit sponsoring komen, maar dat betekent niet per definitie de huidige aandeelhouders. Die hebben bovendien al aangegeven dat van hun kant weinig valt te verwachten. Ik snap dat wel. Maar ook buiten de aandeelhouders, inclusief de grote drie, kunnen we op zoek. Daar zijn we ook hard mee bezig. Ik heb het gevoel dat er ruimte komt voor versterkingen."
NAC heeft nog vier wedstrijden om in ieder geval niet als degradatiekandidaat de winterstop in te gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.