Dwangsom dreigt voor No Surrender in Zundert na RTL-uitzending

26 november 2014 om 16:54
nl
De gemeente Zundert dreigt motorclub No Surrender met hoge dwangsommen omdat het hoofdkwartier een illegaal horecabedrijf zou zijn. Advocaat Jan Piet van Rossum van No Surrender en president Klaas Otto hebben dat woensdag gezegd.
Geschreven door

De gemeente bevestigt dat er een dwangsom van vijfduizend euro dreigt voor de overtreding van de drank- en horecawet. Die dwangsom kan oplopen tot maximaal vijftienduizend euro.
'We willen de club niet wegjagen'De advocaat denkt dat de gemeente de motorclub met de hoge boete wil dwingen tot sluiting van het clubhuis in Zundert. Volgens burgemeester Leny Poppe-de Looff is daar geen sprake van. "We zijn er niet op uit om de club weg te jagen. Ze veroorzaken geen overlast in de gemeente maar ze moeten zich wel aan de regels houden."
Voor gelegenheden met meer vijftig mensen moet je een exploitatievergunning hebben. Het clubhuis van de motorclub is twee avonden per week geopend. "Er zijn dan hooguit vijftig leden. Er wordt geen drank of eten verkocht", beweert de advocaat van No Surrender.
Bezoek Johnny de Mol en Guus MeeuwisDe aanleiding voor de dwangsommen is een veelbesproken bezoek van het RTL-programma van Johnny de Mol en Guus Meeuwis in september. Er kwamen toen ook twee agenten af op de opnames. Twee weken later vielen de brieven van de gemeente op de mat.
De burgemeester bevestigt dat de televisiebeelden aanleiding waren voor de dwangsom. "Begin oktober heb ik met Klaas Otto gesproken en hem verteld dat hij een vergunning nodig heeft", legt de burgemeester uit. Otto is het daar niet mee eens.
Hoe groot de kans is dat No Surrender een vergunning krijgt, laat de burgemeester in het midden. "De aanvraag zal worden behandeld als elke andere. En ja, daar hoort ook een integriteitsbeoordeling bij", legt ze uit.
Vrijdag rechtszaakNo Surrender en president Klaas Otto hebben daarom een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente. De zaak dient vrijdag bij de rechtbank in Breda. Vanwege de rechtszaak gaat de gemeente het clubhuis voorlopig niet controleren op clubavonden.
"Het is nu aan de rechter, maar wij vinden dat No Surrender horeca-achtige activiteiten organiseert op het clubhuis", aldus Poppe-de Looff.
Het gebouw in Zundert dient al jaren als motorclubhuis. In 2011 viel een politiemacht het pand binnen toen er nog een chapter van Satudarah was gevestigd. Satudarah-voorman Klaas Otto richtte later No Surrender op en het pand in Zundert werd het hoofdkwartier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.