Video

Femke Heemskerk in topvorm voor WK zwemmen kortebaan, Ranomi Kromowidjojo lijkt gepasseerd

26 november 2014 om 18:03 • Aangepast 24 april 2020 om 20:27
nl
Zwemster Femke Heemskerk van het Nationaal Trainingscentrum Eindhoven is in topvorm. In de voorbereiding op het WK zwemmen kortebaan, dat volgende week begint in Qatar, zwemt ze het ene na het andere record en is in bijna alles sneller dan haar directe concurrente: Ranomi Kromowidjojo. Heemskerk lijkt voor ons land dan ook de belangrijkste zwemster op het WK.
Geschreven door

Is Femke Heemskerk de nieuwe kopvrouw van het Nederlandse zwemmen? "Nou zo zie ik dat niet hoor," zegt Heemskerk aan de rand van het Eindhovens zwembad. "In hoofdstad Doha vormen we straks één front."
Hoe dan ook: Heemskerk is de afgelopen maanden en weken ijzersterk en in topvorm en troeft de huidige kopvrouw Ranomi Kromowidjojo op veel onderdelen af. Afgelopen weekend was het nog raak in Denemarken. Heemskerk won 'alles' en Kromo moest het vooral doen met zilver.
Het kan nog sneller " Het toont wel aan dat ik goed in vorm ben. Het is nu zaak omdat vast te houden en niet ziek te worden en daar in Doha nog betere races te zwemmen om nog iets van die tijden af te snoepen." Heemskerk en de rest van de Nederlandse ploeg stappen zondag in het vliegtuig.
De trainingen in het Eindhovens zwembad worden door coach Marcel Wouda momenteel aangepast aan het komend WK. " Morgen en vrijdag gaat Femke nog een klein prikkeltje doen, dus wat werk verzetten. En dan is het rustig aan richting Doha."
Kopvrouw is gedoe Ook coach Marcel Wouda is van mening dat het gedoe over 'kopvrouw' iets is van de media. "Ik denk niet dat je zo maar kunt zeggen dat een zwemster als Ranomi, die Olympisch kampioene is, afgeschreven is. Dat is echt een zwemster van wereldklasse en daar gaan we nog hele mooie dingen van zien."
Marcel Wouda coach van Heemskerk en onder meer ook van Ferry Weertman ( Europees kampioen op de 10 kilometer openwater) constateert wel dat zijn zwemmers meer en meer aansluiting vinden bij de wereldtop.
Een prognose van het aantal medailles dat de Nederlandse ploeg gaat winnen op het WK geeft hij niet. Wouda houdt het simpel. "We gaan keihard zwemmen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.