'Lijkvocht in grondwater en gevaar voor dassenburchten': verzet tegen natuurgraven Schaijk

27 november 2014 om 09:44
nl
Inwoners verzetten zich tegen een natuurbegraafplaats die volgens de gemeente Landerd in Schaijk zou moeten komen. De inwoners vinden nu gehoor bij lokale politieke partijen.
Geschreven door

Bij een raadsvergadering woensdagavond nam de kritiek van partijen toe op het college van Landerd. Het college wil dolgraag een natuurbegraafplaats aan de Franse Baan in Schaijk. Sommige partijen zien dat niet zitten.
'Landerd laat zich leiden door geld'Volgens één van de tegenstanders, Jos Verhoeven uit Schaijk, laat Landerd zich vooral leiden door geld. "Het zijn vooral de commerciële belangen die de doorslag geven. De gemeente krijgt erg veel geld voor de grond die ze verkoopt, meer dan de markt ze ervoor geeft."
Door de vermeende drang naar geld zou de gemeente te snel kritiek naast zich neerleggen. Verhoeven: "Begraven in de natuur is heel mooi, maar waarom op een plaats waar één van de mooiste en grootste dassenburchten van Brabant is?"
Daarnaast zijn er zorgen over de landbouwgrond. Lijkvocht zou via het grondwater namelijk de grond kunnen verontreinigen, meent Verhoeven.
Natuur Begraven Nederland weerlegt kritiekNatuurbegraven Nederland, die de grond beheert, reageert kritisch op het verhaal van Verhoeven en weerlegt de kritiek. Ten eerste is de angst voor lijkvocht niet terecht, vindt Roy van Boekel.
"We hebben vijftig boringen laten doen om te kijken naar de voorwaarden in de grond. We wilden daarmee kijken of er effecten zijn", vertelt Van Boekel. Aan het onderzoek [PDF, 2.97 MB] werkte onder andere de Wageningen Universiteit mee. De conclusie was dat de natuurbegraafplaatsen geen gevolgen hebben voor de grond.
Daarnaast zouden ook de dassen geen problemen ondervinden van de begraafplaatsen, meent Van Boekel. Er wordt met name meer natuur aangelegd voor de dieren [PDF, 4.94MB]. Ook zal er in de directe omgeving van de dassenburcht niets worden gedaan. Natuurbegraven Nederland heeft een ontheffing [PDF, 3.07MB] gekregen.
Binnenkort hoogtepunt discussieHoe dan ook: de discussie over de natuurbegraafplaats bereikt de komende dagen zijn hoogtepunt. Over precies twee weken moet de gemeente een beslissing nemen. Tot die tijd blijven Verhoeven en andere inwoners zich fel verzetten tegen de natuurbegraafplaats. "Pas hield de buurtvereniging een enquête, waaruit bleek dat ruim de helft van de inwoners tegen is."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.