'Energierekening volgend jaar gemiddeld 25 euro omlaag'

27 november 2014 om 11:56
nl
Huishoudens zijn volgend jaar gemiddeld 25 euro minder kwijt aan hun energierekening. Dit komt doordat netbeheerders volgend jaar minder hoge tarieven voor het transport en de aansluiting van gas en elektriciteit mogen rekenen. Dat heeft de Autoriteit Consument& Markt donderdag bekendgemaakt.
Geschreven door

Volgens de toezichthouder kunnen de netbeheerders mede door de lage rente doelmatiger werken en goedkoper geld lenen. Ze zijn dus goedkoper uit. De ACM verlaagt hun gezamenlijke inkomsten daarom met 260 miljoen euro.
Consumenten zullen bij alle netbeheerders goedkoper uit zijn, maar hoeveel de kosten precies omlaag gaan verschilt per bedrijf. In Brabant is Endinet grotendeels verantwoordelijk voor het elektriciteitsnetwerk. Enexis en Endinet zijn de grootste beheerders van het gasnetwerk in Brabant.
Iedere regio één netwerkDe ACM houdt toezicht op de regionale netbeheerders omdat die geen concurrenten hebben. In elke regio ligt maar één netwerk van stroomkabels en gasleidingen. Het is niet efficiënt om nog een extra netwerk aan te leggen.
De toezichthouder stelt daarom maximale tarieven vast en stimuleert zo netbeheerders hun kabels en leidingen op orde te hebben tegen zo laag mogelijke kosten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.